„Matteo Salvini egy összeesküvés áldozata”

A korrupt ügyészekről rántja le a leplet egy most megjelent könyv. Alessandro Sallusti azt is bizonyítja: Matteo Salvinit ok nélkül vádolják.

2021. 02. 02. 6:30
Protest against the government of Prime Minister Giuseppe Conte in Rome
Italian far-right leader Matteo Salvini gestures as he leads a protest with Antonio Tajani and Giorgia Meloni (both not pictured) against the government of Prime Minister Giuseppe Conte, following the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Rome, Italy, June 2, 2020. REUTERS/Remo Casilli - RC2Y0H96HUL6 Fotó: Remo Casilli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Matteo Salvini elleni ügyészségek összeesküvéséről rántja le a leplet egy a napokban megjelent érdekfeszítő kötet. Az Il Sistema című könyv az Il Giornale című jobboldali napilap igazgatója, Alessandro Sallusti tollából, illetve Luca Palamara főügyész vallomásaiból szövődik. Palamara vallomása az olasz igazságszolgáltatás korrupcióiról fed fel régóta rejtegetett igazságokat. Az ügyész nevéhez fűződő botrány tavaly májusban ellepte az olasz sajtót. A La Veritá napilap adta hírül az olasz ügyész és kollégája közötti privát üzenetváltást, mely a Salvini elleni ügyészek összeesküvését tanúsítja.

– Salvininak igaza van, nem tett semmi rosszat, de támadnunk kell

– írták az ügyészek, az illegális bevándorlással kapcsolatos bírósági kivizsgálás ügyében.

Az Il Giorale napilap már akkor rámutatott: „veszélyes bumeránghatást” válthat ki az olasz ügyészek és jogászok körében, ha továbbra is támadják a volt belügyminisztert az illegális bevándorlás miatt. A lap igazgatója, Sallusti pedig maga bizonyítja kötetében a bumeránghatás bekövetkezését. Palamara az ügyészségek feketebárányaként vállalta tettét, és hivatalából való felfüggesztéssel fizetett a privát üzenetekért.

Az újságíróval készült interjúkötetben az olasz Egység az Alkotmányért szervezet (Unicost) jogásza kíméletlenül vall a rendszer elhajlásairól, a politika és az igazságszolgáltatás összefonódásáról.

A vallomás célja, azon próbálkozás megakadályozása, miszerint Palamara lenne az egyedüli bűnbak, nem egy általános bevett szokás az ügyészségek részéről, hogy hatást gyakoroljanak a politikai főszereplőkre, törvényszéki üldöztetésre ítélve őket. – Az ügyészségeken belül megoszlanak a kulturális nézőpontok, melyeket ideológiai nézőpontok is befolyásoknak – vallotta az ügyész a kötetben.

Hogyan befolyásolták a demokratikus eszközökkel megválasztott kormányok sorsát, politikusok pályafutását az ügyészségek beavatkozásai?

– teszi fel a kérdést a kötet elején a szerző, jelezve, hogy nemcsak Matteo Salvini volt belügyminiszterről, hanem évtizedek óta működő szisztémáról van szó, amely többek között Silvio Berlusconi volt miniszterelnök presztízsét is kegyetlenül meggyötörte.

– Bombaként hat az a fajta egybeesés, amikor a politika, az ideológiai csatározások és az igazságszolgáltatás találkozik. Ez történt Salvini belügyminiszter esetében is, miután elképesztő vereséget mért a baloldalra, majd 2018 nyarán, az ügyészségek hadat üzentek ellene

– vallja a kötetben Palamara, aki nem zárja ki azt sem, hogy a volt belügyminiszter lemondásában is szerepet játszott az ügyészek összeesküvése.

– Nem esik nehezemre a hibám elismerése, amit elkövettem egy helytelen és elhamarkodott beszélgetés során. Igaz azonban, hogy abban az időszakban ismert volt a Salvini-ellenes hangulat az ügyészségek körében – nyilatkozta Luca Palamara egy vasárnap esti televíziós műsorban, amelybe a volt belügyminisztert, Salvinit is bekapcsolták.

– Elfogadom vallomását, nincs bennem harag, abban reménykedek, hogy a fenti ügy és a Sallusti könyvében napvilágot látott igazságok kivizsgálásra kerülnek

– nyilatkozta Matteo Salvini.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.