Matteo Salvini feltartóztatja a német migránshajót

Az olasz vezetés kedden elfogadott új migrációs és biztonsági intézkedései értelmében az olasz belügyminiszter hatáskörébe tartozik az olaszországi vizekre belépő civil hajók ellenőrzése.

Munkatársonktól
Forrás: MTI2019. 06. 15. 9:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy német civil szervezet hajójának feltartóztatását rendelte el Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miután a Sea-Watch 3 engedély nélkül belépett az olasz vizekre. A Líbia irányából érkező, 52 migránst szállító hajó csütörtök este már 180 kilométerre volt Lampedusa szigetétől, hivatkozott az olasz belügyminisztérium adataira az MTI.

A szervezet a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben fogadta fedélzetére az 52 fős csoportot, és felvette a kapcsolatot a líbiai parti őrséggel, amely Tripolit jelölte meg a legközelebbi biztonságos kikötőként. A szervezet azonban elutasította, hogy a migránsokat visszaszállítsa Líbiába. Ezt követően a Sea-Watch 3 először Tunézia felé vette útját, majd Lampedusa irányába fordult.

Sikeresen bejutott afrikaiak úton az olasz partok felé
Fotó: Reuters

Az olasz vezetés kedden elfogadott új migrációs és biztonsági intézkedései értelmében az olasz belügyminiszter hatáskörébe tartozik az olaszországi vizekre belépő civil hajók ellenőrzése, amelyek, ha megsértik a szabályokat, 10 ezer és 50 ezer euró közötti bírságot kockáztatnak. Az elmúlt napokban egyébként körbejárta a világsajtót, hogy a Sea Watch szervezet egy korábban migránsokat szállító hajójának kapitánya, Pia Klemp akár húsz év börtönbüntetéssel néz szembe Olaszországban. A fiatal nő egyébként az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

Olaszországban egyébként drasztikusan lecsökkent az érkezések száma a kormány intézkedései nyomán. Március közepéig 335 migráns érkezett, 2018-ban ebben az időszakban ez a szám 5945 volt, 2017-ben pedig több mint 15 ezer.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.