Matteo Salvini ismét felemelte a szavát az NGO-ok ellen

Január elsejétől 3228 migráns érkezett Olaszországba a tavaly ugyanezen időszakban mért 625-höz képest.

Forrás: MTI2020. 04. 16. 19:37
SALVINI, Matteo
Matteo Salvini nem tágít bevándorláspolitikájától Fotó: MTI/EPA/Daniel Kopatsch
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Olaszországba illegális bevándorlókat szállító külföldi nem kormányzati szervezetek ellen (NGO) emelte fel szavát Matteo Salvini volt belügyminiszter, az ellenzéki Liga párt vezetője, miután megkezdődött a civilhajókkal érkezett migránsok karanténhajókon való elhelyezése csütörtökön.

Matteo Salvini közösségi oldalán kijelentette, a többségében német civilszervezetek az új koronavírus-járvány idején sem változtattak politikájukon: „ragaszkodnak ahhoz, hogy mindig és kizárólag Olaszországban tegyék partra a migránsokat”.

„Miközben az olaszok be vannak zárva otthonaikba, az illegális bevándorlók szabadon kötnek ki Szicíliában” – tette hozzá a jobbközép koalíciót vezető Salvini. Megjegyezte, a Giuseppe Conte vezette római kormány a járványhelyzet miatt elrendelte ugyan az olaszországi kikötők lezárását, a valóságban azonban a kikötők nyitva maradtak a külföldi NGO-hajók előtt.

„Visszatért a migrációs-üzlet: a kormány fejenként napi 30 eurót költ a migránsokra még akkor is, ha ezzel veszélybe sodorja az olaszok egészségét” – hangoztatta Salvini.

A Liga vezetője a kikötők felett rendelkező római közlekedési tárca bejelentésére reagált, miszerint a szicíliai Palermóban külön karanténhajóra helyezik át az Alan Kurdi civilhajóval érkezett 149 migránst. A Sea-Eye német nem kormányzati szervezet hajója Líbia partjainál vette fedélzetére az embereket, és tíz napja várakozik a migránsok partratételére. Eddig három személyt evakuáltak, köztük egy férfit, aki öngyilkos akart lenni a hajón.

A római kormány április 7-én a járványhelyzet miatt elrendelte a kikötők lezárását, és Berlin együttműködését kérte. Ennek ellenére az Alan Kurdi kikötött Szicíliában, és az olasz hatóságok most a migránsoknak karanténhajóra való áthelyezéséről döntöttek.

Hasonló megoldásra vár az Aita Mari, a spanyol Salvamento Marítimo Humanitario szervezet hajója, mely 43 személlyel a fedélzetén a szintén dél-olasz Lampedusa vizein várakozik.

A járványhelyzetben a migránsok befogadására a dél-olaszországi városok baloldali polgármesterei is nemet mondtak, a lakosság egészségi védelmére hivatkozva.

A Liga információi szerint a római kormány a szicíliai Caltanisetta városában akar „karanténtábort” létesíteni a migránsok számára: május elsejétől fogadják be az első 50 főt, a vesztegzár időszaka a migránsok esetében három hónapig tart majd. A Matteo Salvini idézte harminc euró a költségvetésből a migránsok ellátására fordított napi és fejenkénti összeget képviseli.

A volt belügyminiszter közölte, hogy július 4-én a szicíliai Catania ügyészségére várják a Gregoretti-hajó ügyében: a Liga vezetőjének a római szenátus januárban vonta vissza mentelmi jogát az ellene indított eljárásban.

Az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajóját, 131 migránssal a fedélzetén, az akkori belügyminiszter Salvini nem engedte kikötni, amíg a csoport tagjainak szétosztását más EU-tagállamok nem vállalták magukra. Az ügyészsáég szerint Matteo Salvini visszaélt hivatali hatáskörével, korlátozta a személyi szabadságjogokat, valamint megsértette a nemzetközi konvenciókat.

Január elsejétől 3228 migráns érkezett Olaszországba a tavaly ugyanezen időszakban márt 625-höz képest.

Dunja Mijatovic az Európa Tanács emberi jogi biztosa nyilatkozata szerint a Máltához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben 12 ember veszítette életét, további 55 migránst pedig visszaszállítottak Líbiába, miután Málta nemet mondott befogadásukra. „A járvány nem igazolja, hogy emberek haljanak meg, vagy visszaszállítsák őket nem biztonságos országokba” – mondta Mijatovic.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.