Matteo Salvini: „Nem bántam meg az olasz határok védelmét”

Belügyminiszterként Olaszország törvényeit, szuverenitását, biztonságát védtem – hangoztatta Matteo Salvini, a Liga vezetője hétfő este közleményében a felsőház mentelmi bizottságának kedden várható döntésére utalva, amely a volt belügyminisztert érintő újabb eljárásban mond véleményt az Open Arms NGO-hajó tavaly nyári feltartóztatása miatt.

Forrás: MTI2020. 05. 25. 22:24
Italian Prime Minister Conte reports to the Senate on latest coronavirus developments
epa08323755 The leader of Italy's far-right Lega party, Matteo Salvini, speaks during the testimony of Prime Minister Giuseppe Conte (not pictured) to the Senate about the current state of the coronavirus crisis, in Rome, Italy, 26 March 2020. Conte told senators: 'The virus doesn't know borders; like the wind, it goes where it pleases.' Italy has so far recorded over 74,000 confirmed cases of the pandemic COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus, which have resulted in over 7,500 deaths, a significantly higher death toll than in any other country in the world. EPA/ALESSANDRO DI MEO Fotó: ALESSANDRO DI MEO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matteo Salvini közösségi oldalán kijelentette, a spanyol nem-kormányzati szervezet (NGO) hajója líbiai és máltai vizeken vette fedélzetére a migránsokat, és a Spanyolország felkínálta biztonságos kikötő ellenére Olaszország felé vette az útját.

„Olaszország törvényeit, szuverenitását, biztonságát, becsületét és méltóságát védelmeztem, az egész kormány egyetértésével” – hangoztatta Salvini.

Kifejtette, teljesen nyugodtan várja a mentelmi bizottság keddi véleményét, és „mindent ismét ugyanígy tennék, nem személyes érdekből, hanem országom védelmében”.

A Liga vezetője egy későbbi bejegyzésében hozzátette, a két kormányerő, a baloldali Demokrata Párt (PD) és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) bíróság elé akarja őt állítani: „Ettől még nem változtatom meg nézeteimet, az illegális bevándorlók kikötésének megállítása, az emberkereskedők elleni küzdelem, Olaszország biztonságának, becsületének és méltóságának védelme nem bűncselekmény, hanem kötelesség”.

A volt belügyminiszter a római parlament felsőháza mentelmi bizottsága keddi ülése előtt reagált Federico D'Inca, az M5S politikusa szavaira, aki kijelentette, hogy a párt bizottsági tagjai arra szavaznak, hogy Matteo Salvinitől vonják meg mentelmi jogát. A jobbközép Hajrá Olaszország (FI) politikusa, Mariastella Gelmini hangoztatta, hogy Salvini mentelmének megvonása ellen szavaznak, mivel tavaly nyáron a római kormány „közösen döntött” a hajóról.

Az ügy a Proactiva Open Arms spanyol NGO hajóját érinti, amely fedélzetén 164 migránssal augusztus 2-án kért kikötési engedélyt Olaszországtól. Az akkor belügyminiszter Salvini nem engedélyezte a migránshajó olasz vizekre való belépését és kikötését sem, tette ezt a nem sokkal korábban bevezetett második migrációs-biztonsági törvénycsomag intézkedései értelmében. A hajó tizenkilenc napot töltött a nyílt tengeren.

Azokban a napokban zajlott az olasz kormányválság: Giuseppe Conte miniszterelnök augusztus 20-án jelentette be, hogy benyújtja lemondását.

Ugyanezen a napon a kikötési engedélyt végül Luigi Patronaggio agrigentói ügyész adta meg a hajón levők állapotára hivatkozva. Az ügyész ezt követően a migránsok személyi szabadsága korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés, a nemzetközi konvenciók megsértése miatt eljárást szorgalmazott Matteo Salvinivel ellen, amelyet a hivatalban levő és volt kormánytagok fölött illetékes, úgynevezett miniszteri bíróság is megerősített. Az ügy a mentelmi bizottság elé került.

Februárban Matteo Salvini feljegyzéssel reagált hangsúlyozva, hogy a spanyol felségjelzésű NGO-hajónak Spanyolországtól vagy a közelebbi Máltától kellett volna kikötést kérnie. Salvini úgy vélte, az Open Arms szándékosan Olaszország felé indult el, előre kitervelt támadásként Olaszország és az olaszok ellen. A felsőház mentelmi bizottsága eredetileg februárban tűzte napirendre az ügyet, majd a járványhelyzetben először márciusra tették át, végül mostanra halasztották.

A felsőház mentelmi bizottságának feladata az ügyészi kérelem mérlegelése, valamint a mentelmi jog esetleges megvonásának előterjesztése, melyről a szenátusnak későbbi időpontban szavaznia is kell.

A szenátor Matteo Salvini mentelmi jogát egy másik ügyben február 12-án a szenátus megvonta, mivel szintén tavaly nyáron nem engedélyezte a Gregoretti olasz katonai hajóval érkezett migránsok azonnali partra szállását. Az Open Arms esete annyiban eltérőnek számít, hogy nem olasz hajóról volt szó. A Gregoretti-ügyben októberben várják Salvinit meghallgatásra a szicíliai ügyészségre. Korábban, 2019 márciusában, a Diciotti hajó ügyében nem vonták meg Salvini mentelmi jogát, de akkor az M5S még a Liga kormányszövetségese volt.

A 23 fős mentelmi bizottság 11 tagját a kormánypártok adják, tíz tagját az ellenzék, további két tagját független szenátorok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.