May a székét ajánlja a brexitért

Bejelentette idő előtti lemondását Theresa May, már amennyiben a brit alsóház rábólint a brexitmegállapodására. Bár a sajtó és a párttársak egy része bátornak nevezte a miniszterelnök ajánlatát, továbbra sincs garancia arra, hogy a dokumentum valóban zöld jelzést kap a londoni alsóházban.

Judi Tamara (Strasbourg)
2019. 03. 28. 11:12
Britain's PM Theresa May leaves after giving a news briefing in Brussels
A párttársak bátornak nevezték a miniszterelnök ajánlatát Fotó: Toby Melville Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Theresa May kész távozni a hatalomból, amennyiben teljesíti a feladatát és zöld jelzést kap a brexitalku. A brit sajtó szerda esti értesülései szerint a miniszterelnök a döntést a konzervatív párttársai előtt jelentette be. A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal később idézte a kormányfő szavait, aki elmondása szerint tisztában van a vezetőváltás iránti igénnyel.

„Tudom, hogy néhányan tartanak attól, hogy a megállapodás elfogadását felhatalmazásnak veszem, és ajtóstul rohanok a tárgyalások második szakaszába. Ígérem, nem fogok. [...] Arra kérem önöket, hogy teljesítsük a történelmi kötelezettségünket, és a britek akarata szerint, rendezett módon hagyjuk el az uniót. Szavazzák meg a brexitalkut” – idézte a bejelentést a Sky News.

A sajtó már korábban is cikkezett róla, hogy a kilépési megállapodást gyakorlatilag csak May lemondása mentheti meg. Több konzervatív forrás is jelezte ugyanis, hogy kizárólag vezetőváltás esetén áll be a már kétszer leszavazott dokumentum mögé, így biztosítva, hogy az Egyesült Királyság más szellemben kezdje a tárgyalások következő, az EU és London jövőbeli kapcsolatára vonatkozó szakaszát.

Valószínűsíthető, hogy May csütörtökön vagy pénteken újra az alsóház elé terjeszti a dokumentumot, de azt továbbra sem lehet biztosra venni, hogy az „áldozata” elég lesz a brexitsikerhez. Ha célba érne a May-alku, a britek legkorábban május 22-én, az európai választások előtt távozhatnának az EU-ból. Szerda este a brit parlament alsóháza egyébként nyolc brexitalternatíváról is szavazott, miután hétfő este a törvényhozás egy jogi kiskapu segítségével kivette a kormány kezéből az irányítást.

A jogilag nem kötelező voksoláson többek között a szigetország megállapodás nélküli kilépése, a vámuniós tagság fenntartásának lehetősége, illetve egy második brexitnépszavazás forgatókönyve is terítékre került. Theresa May már a szavazást megelőzően szkeptikus volt azzal kapcsolatban, szerinte ugyanis nincs garancia rá, hogy az EU bármelyik parlamenti javaslatra is rábólintson.

A párttársak bátornak nevezték a miniszterelnök ajánlatát
Fotó: Reuters

Bár a megosztottság mértéke nem fogható Londonéhoz, a brit kilépés az európai fronton is teremtett törésvonalakat. Az Európai Parlamentben (EP) felszólalva Donald Tusk tegnap ismét annak a véleményének adott hangot, hogy nyitott lenne a kilépési folyamat hosszabb elnyújtására. Mint fogalmazott, ez természetesen azt jelentené, hogy a briteknek az európai választásokon is részt kellene venniük. A tanácsi elnök – aki korábban reményét fejezte ki a brexit visszavonására – elhessegette a kritikusait is, mondván, hogy a parlamentnek kötelessége meghallgatni azt a több millió britet, aki aláírta a kilépés visszavonását célzó petíciót, illetve azt az egymillió londonit, akik a múlt hét végén az EU-tagság megmentéséért vonultak utcára.

„Ők is európai polgárok” – érvelt Tusk, mire tapsvihar tört ki a teremben. Nigel Farage, a brexit egyik élharcosa talán a szokásosnál is hevesebben reagált a kilépés elnyújtásának lehetőségére, szerinte ugyanis azt Európa nem gondolhatja komolyan. „Azt akarják, hogy a brexit dominálja a következő évek munkáját is? Vagy azt szeretnék, hogy visszatérjek e falak közé?” – firtatta Farage, aki szerint Tusk rosszul gondolja, és a britek az évek alatt sem gondolták meg magukat, így a többség ma is az EU-tagság feladására szavazna.

Az Európai Parlament egy neve elhallgatását kérő brit munkatársa a Magyar Nemzetnek arról beszélt Stras­bourgban, hogy bármi is történjen a közeljövőben Londonban, az unió elvégezte a dolgát, és a kilépés nélküli brexitre is teljes mértékben felkészült. Az EP épp múlt héten hozta nyilvánosságra részleteiben az erre vonatkozó, szigorúan átmeneti intézkedéscsomagot, amelynek egyes részei kölcsönösséget igényelnek a szigetország részéről.

– Az állampolgári jogok miatt például senkinek nem kell aggódnia, azt a britek már jóval korábban, egyoldalúan garantálták – fogalmazott uniós forrásunk, aki szerint egyáltalán nem éri meg bizalmatlankodni Londonnal szemben, az uniós diplomácia ugyanis nem erről szól. Mint mondta, adott szabályok vannak, így ha a britek a hosszabbítás mellett döntenek, határozatlan időre az EU teljes jogú tagjai maradnak.

Arra a felvetésre, hogy az ideig­lenes tagság stratégiailag hátrányos lehet az uniónak, úgy felelt: a 2016-os referendum után gyakorlatilag ugyanez a helyzet állt elő, ám most mégsem tapasztaljuk az emlegetett EU-hátrányt. „Folyamatosan a britek térfelén pattog a labda” – fogalmazott, hozzátéve: a brexit megértésének a kulcsa, hogy nem kell véresen komolyan venni a spekulációkat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.