May: Nem fizetünk az EU-piaci hozzáférésért

London véget vet az unión belüli szabad mozgás nagy-britanniai érvényesítésének, visszaszerzi a teljes ellenőrzést bevándorlási politikája felett – mondta a brit miniszterelnök.

Magyar Nemzet
2019. 05. 16. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Theresa May (képünkön) szerint a brit kormány célja továbbra is az, hogy a brit EU-tagság megszűnése, a brexit után szabadkereskedelmi megállapodásra jusson az Európai Unióval, de nem hajlandó fizetni azért, hogy hozzáférjen az unió piacához – jelentette a távirati iroda.

Fotó: Reuters

A képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerdai alsóházi órájában a konzervatív párti miniszterelnök nem válaszolt közvetlenül arra a kérdésre, hogy ha Nagy-Britannia esetleg vámuniós viszonyrendszerben marad az EU-val – ahogy azt a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt követeli –, az milyen összegű további brit hozzájárulást jelentene az uniós költségvetéshez.

May úgy fogalmazott: London véget vet az unión belüli szabad mozgás nagy-britanniai érvényesítésének, visszaszerzi a teljes ellenőrzést bevándorlási politikája felett, nem folyósít „további hatalmas összegeket” az EU költségvetésébe, és nem fizet azért, hogy hozzáférjen az EU-piachoz.

A kormányfő ezzel kimondatlanul ugyan, de gyakorlatilag cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint a Munkáspárttal folyó tárgyalásokon kompromisszumos lehetőségként felmerült volna a formális vámunió fenntartása az EU-val. Ehhez ugyanis az unió feltételként szabhatja, hogy London továbbra is járuljon hozzá az uniós költségvetéshez.

May hozzátette, Nagy-Britannia „elmélyült, különleges” viszonyt akar fenntartani az EU-val, és ennek jegyében átfogó szabadkereskedelmi és vámjogi megállapodásra törekszik az unióval.

A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján március 29-én szűnt volna meg, de a brexitmegállapodás sorozatos alsóházi visszautasításai nyomán May kétszer is kezdeményezte a kilépés elhalasztását. A jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet, ennek feltétele azonban az, hogy Nagy-Britanniának részt kell vennie a jövő heti európai parlamenti választásokon.

A londoni miniszterelnöki hivatal mind-eközben bejelentette: a kormány június első teljes hetében az alsóház elé terjeszti a brexitmegállapodásban foglaltak törvénybe iktatását célzó tervezetet. Nagy-Britannia elvileg július 1-jén rendezett módon kiléphetne az EU-ból, és így a 73 brit EP-képviselőnek nem kellene elfoglalnia helyét Strasbourgban. Az új EP alakuló ülése július 2-án esedékes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.