Médiaháborút vív Washington és Peking

Tovább korlátozza Washington a kínai média amerikai működését.

Mártonffy Attila
2020. 03. 04. 6:44
SZIJJÁRTÓ Péter
Sanghaj, 2019. november 5. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter miniszter interjút ad a China Global Television Network CGTN televíziónak Sanghajban 2019. november 5-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb korlátozásokat vezetett be Washington a kínai média amerikai működésével kapcsolatban, a pekingi külügyminisztérium élesen tiltakozott a döntés ellen. Ezúttal arról van szó, hogy öt, Peking által ellenőrzött és az Egyesült Államokban tevékenykedő médiatársaság összesen 160 fős, kínai állampolgárságú személyzetét százra kell csökkenteni.

A korlátozás a Hszinhua állami hírügynökségre, a China Radio Internationalre, a CGTN nemzetközi hírcsatornára, valamint a China Daily és a Zsemnin Zsipao című napilapok amerikai terjesztőire vonatkozik. Az öt vállalatot az amerikai külügyminisztérium még februárban diplomáciai képviseletnek minősítette, s mint ilyenek, kötelesek bejelenteni a személyi változásokat az amerikai hatóságoknak, illetve engedélyt kérni ingatlanok vásárlására és bérlésére. A többi kínai médiavállalkozást, illetve azok kínai munkatársait nem érinti az intézkedés – írja a CNN amerikai hírtelevízió online híroldala.

Közleményében Mike Pompeo külügyminiszter kijelentette: a korlátozás az amerikai fél válasza arra, hogy Kína nemrégiben bevonta a The Wall ­Street Journal című amerikai lap három kínai tudósítójának sajtóengedélyét.

Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

A távirati iroda szerint Kína a múlt hónapban azért utasította ki a három újságírót, mert a lap február 3-án közölt egy cikket, amelyet Peking a kínaiakkal szemben rasszistának és kirekesztőnek minősített. A kérdéses írás véleménycikk volt, amelyet nem a lap munkatársai írtak, a három kiutasított újságíró közül pedig egyiknek sem volt köze a cikkhez.

Az amerikai válasz miatt Peking tegnap ellenlépéseket helyezett kilátásba. Csao Li-csien (Zhao Lijian), a kínai külügyminisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Washington politikai nyomást alkalmaz a kínai sajtó ellen, ezzel pedig súlyos károkat okoz a két ország közötti kapcsolatokban.

Kína fenntartja magának a jogot arra, hogy ellenlépést tegyen – hangsúlyozta. Egy washingtoni külügyi tisztviselő az amerikai korlátozással kapcsolatban megjegyezte: az öt kínai médiaentitás még így is több alkalmazottat foglalkoztat az Egyesült Államokban, mint amennyi külföldi újságírója van az összes, Kínában működő amerikai szerkesztőségnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.