Még jobban elmérgesedhet a helyzet a spanyol választások után

Sobieski Tamás Spanyolország-szakértő szerint akármi is lesz az eredmény az előrehozott spanyol parlamenti választásokon, nem tisztul majd a kép, sőt, még jobban elmérgesedhet a helyzet.

Forrás: MTI2019. 04. 22. 21:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sobieski Tamást hétfőn az M1 aktuális csatornán arról kérdezték, hogy a felmérések szerint Spanyolországban egyik politikai oldalnak sincs egyértelmű többsége egy héttel a parlamenti választások előtt.

A szakértő azt mondta: a 2008-as gazdasági világválság és annak társadalmi hatásai kikezdték az addig jól működő demokratikus rendszert Spanyolországban. Úgy folytatta: a kétpárti váltógazdaság és vele együtt a konszenzusok politikája megszűnt, ezért jelentős a bizalmatlanság baloldalon és jobboldalon egyaránt egymás iránt és egymással szemben is.

A VOX radikális jobboldali pártra kitérve azt mondta: 2004-ben az iszlamista terrortámadás után ugyan még nem, de 2012-ben a katalán függetlenségi törekvések hatására már megjelent. A szervezet népszerűsége gyorsan növekszik: tavaly januárban még 0,16 százalékon állt, míg jelenleg már 10 százalék fölött – tette hozzá.

Sobieski Tamás kitért arra is: a Spanyol Szocialista Munkáspárton (PSOE) belül sincs egység, vannak kormánypártiak és -kritikusok. Utóbbiak ellenzik, hogy szövetségre lépjenek a szélsőballal vagy a katalán és baszk nacionalistákkal. A kormánypártiak, akik most kormányon vannak, semmilyen módon nem akarják támogatni a konzervatív Néppártot (PP).

Szerinte a katalánok és baszkok azt várják el Pedro Sánchez kormányfőtől, hogy támogatásukért cserébe függetlenségi referendumot tarthassanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.