Még messze nincs vége a katalán csiki-csukinak

Furcsa helyzet állt elő Katalóniában, ahol mindkét nagy függetlenségi párt vezetője bekerült az Euró­pai Parlamentbe. Azonban mindkettő sorsa furcsán alakul: az előzetes letartóztatásban lévő ­Oriol Junqueras fel tud esküdni posztjára, de nem tudja betölteni képviselői feladatait Brüsszelben. Az önkéntes száműzetésben lévő Carles Puigdemont pedig, bár el tudja látni feladatait az EP-ben, ám felesküdni nem tud a madridi törvényhozás előtt.

Zetelaki Réka
2019. 05. 29. 14:12
Junts per Catalunya (JxCat)'s rally in Girona
Videókonferencián üzen haza híveinek Carles Puigdemont Fotó: MTI/EPA/David Borrat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nehezebb helyzetbe kerültek a spanyol igazságügyi szervek, miután Katalónia az Európai Parlament tagjai közé választotta a Brüsszelbe menekült Carles Puigdemont katalán vezetőt is. Az Együtt Katalóniáért (Junts per ­Catalunya) párt vezetője hosszú ideje önkéntes száműzetésben él, hiszen Spanyolországban elfogatóparancs van érvényben ellene. Puigdemont listája a szavazatok 28 százalékát szerezte meg, ám a politikusnak július 2-án Madridban kell esküt tennie a törvényhozás előtt, hogy EP-képviselő lehessen.

Az uniós választások során Katalóniában a függetlenségi vezető szerepért Puigdemont pártja és a koalíciós partner, a Katalán Republikánus Baloldal (ERC) versenyzett – amely azonban most más nacionalista pártokkal alkotott közös listát. Puigdemont kampányában hangsúlyozta: jobban tudja érvényesíteni a függetlenségpárti törekvéseket, mivel Európában szabadon tud mozogni. Riválisa, Oriol ­Junqueras ugyanis 2017 óta előzetes letartóztatásban van Spanyolországban.

Videókonferencián üzen haza híveinek Carles Puigdemont
Fotó: MTI/EPA/David Borrat

Az ERC vezetője Puigdemont mellett elnökhelyettesi posztot töltött be a katalán kormányban, ám miután 2017-ben kikiáltották a független Katalán Köztársaságot, majd elfogatóparancsot adtak ki ellenük, nem tudott elmenekülni az országból. Az ERC most azt hangsúlyozta: Junqueras megbízható politikus, aki képes szembenézni tettei következményeivel. Az uniós választással egy időben tartották a helyhatósági választásokat, amelyeket az ERC nyert meg Barcelonában. Az eddig baloldali vezetésű városban Ernest Maragall személyében most először kerülhet függetlenségi politikus a polgármesteri székbe.

Sokáig kérdéses volt, hogy Puigdemont indulhat-e az uniós választáson. A spanyol bíróság május elején adott ennek zöld jelzést, megsemmisítve a választási bizottság ezt kizáró határozatát. A volt katalán elnök most azzal érvel, hogy az EP-képviselővé választásával párhuzamosan automatikusan mentelmi jog illeti meg, így nem tartóztathatják le Madridban. Az Európai Parlament jogi szolgálata ugyanakkor a közelmúltban jelezte: ahhoz, hogy egy képviselő mentességet élvezhessen, előbb képviselői esküt kell tennie, méghozzá országának törvényei szerint. Innentől kezdve pedig a spanyol hatóságok döntésén múlik, hogy lehetővé ­teszik-e azt, hogy képviselőként felesküdjön.

A spanyolok április 28-án tartottak parlamenti választást, amelynek során négy letartóztatásban lévő politikus is képviselői helyet szerzett. Ők rendkívüli bírósági engedéllyel a törvényhozás alakuló ülésén letehették esküjüket, majd néhány nappal később a spanyol parlament alsóházának elnöksége fel is függesztette a képviselői mandátumukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.