Megakadt a vodkaszállítmány

Konténerbe rejtett hatalmas vodkaszállítmányra bukkantak a napokban a holland vámosok, ami egy hajón feltehetőleg Kim Dzsong Un észak-koreai vezér raktáraiba tartott. Bár az ENSZ szankciói szerint tilos a kommunista államnak a luxuscikkek szállítása, a sajtó rendszeresen jelent a fiatal vezető fényűző életmódjáról, akinek állítólag 17 palotája van, magánvonattal utazik, saját felszállópályái vannak, és persze a legdrágább ételeket és italokat fogyasztja.

Zetelaki Réka
2019. 02. 27. 12:54
North Korea's leader Kim Jong Un sits in his vehicle after arriving at the Dong Dang railway station
Drága whisky és külföldi ételkülönlegességek a kedvencek között Fotó: Athit Perawongmetha Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencvenezer üveg vodkát foglaltak le pénteken a rotterdami vámtisztek, a jelentős rakomány feltehetőleg Kim Dzsong Un észak-koreai vezető felé tartott, írta az Algemeen Dagblad helyi napilap. A szállítmányra egy konténerben bukkantak rá, amely rejtve volt a járműtest alatt, de a vámőrök számítógépes rendszere jelezte. A holland vámhivatal és a külügyminisztérium egy hajózási vállalat segítségével emelte ki a gyanús konténert a hajóból, és jelentős mennyiségű alkoholt találtak benne. Jelenleg folyik a vizsgálat, hogy a vodkaszállítmánynak valóban a koreai vezető volt-e a megrendelője, de a napilap szerint erős a gyanú.

Korábban az ENSZ szankciókat vezetett be a kommunista országgal szemben, többek között megtiltotta a luxuscikkek exportját. Ennek ellenére Kim Dzsong Unról úgy hírlik, nem mindennapi életet él, ő maga és belső köre rengeteg pénzt költ el a legjobb minőségű termékekre. Bár a zárt Észak-Koreáról keveset tudni, számos cikk foglalkozott már a vezető furcsa szokásaival.

Drága whisky és külföldi ételkülönlegességek a kedvencek között
Fotó: Reuters

A 35 éves Kim például kedveli a fényűző életmódot, így például a legjobb minőségű whiskyt, konyakot, a luxusdohánytermékeket és a külföldi ételkülönlegességeket, miközben arról is hallani, hogy a lakosság körében rengetegen éheznek. Nem tudni pontosan, hol lakik, hiszen állítólag 17 kastéllyal rendelkezik, de a tulajdonában lehet még több mint száz luxusautó, rendelésre készített jacht, privát mozi, és egy több tízezres DVD-gyűjtemény is. A 2011-ben hivatalba lépett vezető kedveli a kosárlabdát, a lóversenyeket és a golfot, többször látott már vendégül híres sportolókat is.

Bár nem tudni, mindezekből mennyi az igazság, az látható, hogy utazásait főként privát, lassan mozgó, golyóálló vonattal bonyolítja, de vészhelyzetre több saját használatú felszállópályája is van. Hamar elterjedtek azok a fotók is, amikor a dél-koreai vezetővel megkezdte a béketárgyalásokat, és érkezésekor autóját 12 biztonsági őr kísérte, akik öltönyben futva haladtak körülötte. Utazásairól, úgy hírlik, nem használ közvécéket sem, hanem saját toalett áll rendelkezésére.

A The Washington Post amerikai lapnak korábban nyilatkozó észak-koreai volt biztonsági őr szerint nem higiéniai okok miatt, hanem azért, mert sehol sem akar információt hagyni egészségi állapotáról. Ugyanakkor kérdéses, mekkora a valóságtartalmuk ezeknek a híreknek, hiszen például arról is cikkeztek már, hogy Kim Dzsong Un háromévesen tudott autót vezetni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.