Megállapodás jöhet Romániával az oltási igazolványokról

A kettős állampolgárságú erdélyi magyarok túlnyomó többsége jelenleg hátrányt szenved.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 05. 11:10
KELEMEN Hunor
Kolozsvár, 2020. december 6. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke sajtótájékoztatót tart az urnazárások után a kolozsvári Iskola Alapítvány székhelyén a romániai parlamenti választások napján, 2020. december 6-án. Kelemen Hunor szerint biztosítva lesz a magyar képviselet a román parlamentben a következő négy évben. Az RMDSZ elnöke az urnazárás után közzétett exit poll felmérések eredményei alapján értékelte a választásokat. MTI/Kiss Gábor Fotó: Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kelemen Hunor szerint néhány napon belül véglegesíteni lehet a magyar és román oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről szóló megállapodást. Románia miniszterelnök-helyettese a Krónika erdélyi magyar napilap szerdai számában nyilatkozott erről.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a lap megkeresésére elmondta: a múlt heti, gyulai magyar–román külügyminiszteri találkozón a felek jelezték egymásnak, hogy van egy ilyen megállapodási szándék. – Magam is jeleztem Florin Cîțu miniszterelnöknek az egyezmény kérdését, de Bogdan Aurescu külügyminiszter is beszélt e témában a kormányfővel, aki nagyon nyitottan állt az ügyhöz – tájékoztatta a Krónikát az RMDSZ-elnök. Hozzátette:

néhány napon belül véglegesíteni lehet a megállapodást.

A politikus szerint még nem egyértelmű, hogy milyen formában születik döntés: tárcaközi megállapodással, kormányhatározattal, memorandummal vagy belügyi jegyzék révén.

Kelmen Hunor fontosnak tartotta leszögezni, hogy egy ilyen, az oltási igazolásokat kölcsönösen elismerő megállapodás csak a szabad utazásról szól, a Magyarországon kiadott védettségi igazolványok által biztosított más jogosítványokról nem. Az RMDSZ vezetője ugyanakkor elmondta: tájékoztatta Magyar Leventét, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárát a kettős állampolgárságú erdélyi magyarok jelzéseiről, miszerint a Romániában kapott oltási igazolásuk ellenére sem kaphatnak magyar védettségi igazolványt, illetve nem élhetnek az oltottaknak járó magyarországi kedvezményekkel.

A Krónika emlékeztetett rá: jelenleg az üzleti céllal utazók és a 24 óra alatt átutazókon kívül

csak azok a magyar állampolgárok léphetnek be karanténmentesen Magyarországra, akiknek magyarországi hatóságok által kibocsátott védettségi igazolványuk van,

azaz Magyarországon oltották be őket koronavírus ellen. A kettős állampolgárságú erdélyi magyarok túlnyomó többsége viszont Romániában kapott oltást.

Magyarország eddig Montenegróval, Szerbiával, Szlovéniával és Bahreinnel kötött az egymás vakcinaigazolásait kölcsönösen elismerő, szabad utazásról szóló egyezményt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.