Megbukhat a spanyol szocialista kormány

Nehéz hét elé néz ma Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. A kisebbségben kormányzó politikusnak el kell fogadtatnia a költségvetési tervezetet, amelyhez nincs meg a megfelelő támogatottsága. Ha pedig ez nem megy át a törvényhozáson, előrehozott választások következhetnek. Madridban a hét végén tömegek tüntettek a kormányfő katalánokkal való egyezkedése miatt, miközben Sánchez alkuját nem fogadták el a szeparatisták.

Zetelaki Réka
2019. 02. 12. 14:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Amennyiben szerdán a spanyol parlament elutasítja a költségvetési tervezetet, a kisebbségben kormányzó szocialista vezetés idő előtt távozhat. A spanyol sajtó arról jelentett tegnap, hogy Pedro Sánchez (képünkön) fontolóra veszi: előrehozott választást írjon ki április 14-re. A miniszterelnök ezzel engedne annak a nyomásnak, amellyel a hét végén kellett szembesülnie: az ellenzéki pártok több tízezer emberrel vonultak utcára, választást követelve. Az ellenzékiek Spanyolország egységét és az alaptörvényt éltették, és elítélték a kormányfőt, amiért hajlandó tárgyalni a katalán szeparatistákkal.

A problémát az jelenti, hogy Pedro Sánchez kormányának csak a függetlenségi pártok támogatásával van meg a megfelelő többsége a spanyol parlamentben. Márpedig a katalánok csak a feltételeik teljesítése mellett hajlandók a kormányfő tervezete mellett szavazni. Sánchez ezért kerekasztal-tárgyalásokat ajánlott a kormány és a katalán parlament pártjai között, hogy tárgyalás útján rendezzék Katalónia kérdését. Bár a függetlenségiek ezt elutasították, az ajánlat komoly ellenállást váltott ki országszerte, és megosztotta a szocialista pártot is.

A kritikusok szerint Sánchez enged a katalánoknak és elárulja Spanyolországot, pusztán a saját hatalmon maradása érdekében. A hét végi tüntetés újdonsága, hogy először fogott össze a három jobboldali párt, többek között a volt kormánypárt és a feltörekvő, szélsőjobboldalinak nevezett Vox. A baloldal szerint ugyanakkor nem történt semmilyen jogsértés: Sánchez az alkotmány alapján jár el, és elutasítja az ország szétszakítását.

Fotó: REUTERS/Susana Vera

Barcelona azonban a tárgyalásnál többet akar. Quim Torra katalán elnök hangsúlyozta, egy újbóli, Madrid által is elismert függetlenségi népszavazást követelnek – amit azonban a spanyol vezetés utasít el az alkotmányra hivatkozva. Most Spanyolország azt találgatja, hogy vajon – a népharag ellenében – Sánchez új ajánlatot ad a szeparatistáknak vagy enged a nyomásnak, és előrehozott választásokat ír ki.

A feszültséget fokozza, hogy ma kezdődik a tizenkét letartóztatott katalán szeparatista vezető bírósági pere is Madridban. A politikusokat és civil szervezeti vezetőket a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával vádolják. A pert élőben közvetíti majd a média, a legrosszabb esetben 25 év börtönbüntetést is kaphatnak a politikusok.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.