Megbukott a moldovai kormány a parlament bizalmi szavazásán

Forrás: MTI2019. 11. 12. 15:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megbukott a Maia Sandu vezette moldovai kormány kedden a szocialista koalíciós partner által kezdeményezett parlamenti bizalmatlansági szavazáson, mindössze öt hónappal azután, hogy beiktatták tisztségébe.

A 101 tagú egykamarás parlamentben 63 képviselő támogatta a bizalmatlansági indítványt, köztük az ellenzéki Moldovai Demokrata Párt (MDP) képviselői.

A Reuters hírügynökség szerint a Sandu vezette, a korrupció elleni harcot zászlajára tűző Most (ACUM) pártszövetség és koalíciós társa, az Oroszország által támogatott Szocialista Párt közötti viszony a főügyész kinevezésének joga körül folytatott vita miatt romlott meg.

A pártoknak most 90 napjuk van arra, hogy megpróbáljanak új kormányt alakítani, ha ez nem sikerül, újabb parlamenti választásokat kell kiírni.

A 3,5 millió lakosú, Ukrajna és az EU-tag Románia között fekvő országot politikai bizonytalanság sújtja, főként az „évszázad lopásaként” ismert botrány óta, amely során három bankon keresztül egymilliárd dollárt sikkasztottak el 2014-ben és 2015-ben.

A korrupcióval szembeni szigorú álláspontjáról ismert Sandu egy – a Reuters megfogalmazása szerint – valószínűtlen koalícióra lépett a szocialistákkal annak érdekében, hogy megpróbálják eltávolítani a hatalomból az MDP-t, amelynek korábbi elnöke Vladimir Plahotniuc moldovai oligarcha, akit korrupcióval és hatalombitorlással vádolnak. Plahotniuc ezt követően elhagyta az országot, és távozott a párt vezetői tisztségéből.

A Reuters szerint a legutóbbi koalíció is a moldovai társadalomban meglévő megosztottságot tükrözte: miközben az ACUM szándéka az uniós csatlakozás, addig a jelenlegi elnök, Igor Dodon által korábban vezetett Szocialista Párt szorosabb kapcsolatokra törekszik Moszkvával.

A koalícióban azonban nézeteltérés támadt a főügyész kinevezésének jogával kapcsolatban. Sandu azt akarta, hogy miniszterelnökként ő maga választhassa ki a főügyész személyét, miközben a szocialisták egy, az igazságügyi minisztérium alatt működő különbizottságot akartak ennek eldöntéséhez. Sandu azzal érvelt, hogy a főügyész kiválasztásának joga „elengedhetetlen” ahhoz, hogy kormányfőként teljesíthesse a korrupcióval szembeni harcra vonatkozó ígéretét, és visszaszerezhesse az ellopott egymilliárd dollárnak megfelelő összeget.

„Hatékony ügyészeket és bírókat akarunk, akik a törvény nevében hoznak döntéseket. Azt akarjuk, hogy azok, akik ellopták az egymilliárdot, menjenek börtönbe. Ilyen egyszerű. Ezt akarja az egész társadalom is” – fogalmazott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.