Megbüntetné a premontrei rend a kassai magyar orvost

A jászói premontrei rend vezetője, Martin Štrbák apát ajánlott levélben fenyegette meg Fraenkel Emil kassai orvost. A levélben az áll, hogy ha Fraenkel nem vonja vissza állításait, és nem kér bocsánatot a nagycsütörtöki tiltakozásáért, akkor kizárják a szentmisékről és egyéb szertartásokon való részvételről.

Forrás: ma7.sk2020. 04. 22. 15:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fraenkel Emil volt az a kassai egyházjogi aktivista, aki nagycsütörtön az ellen tiltakozott a kassai Szentháromság templomban, hogy 99 év után elmaradnak a magyar nyelvű húsvéti misék, és ezzel Kassán nem lesz ünnepi mise a magyar katolikusok számára az ünnep három napja alatt.

„Semmi olyat nem mondtam és a sajtóban sem jelent meg olyasmi, ami az valótlanság vagy becsületsértés lenne. Elmondtam, hogy mi volt a hagyomány, mit terveznek és hogy milyen lett a helyzet” – mondta el a ma7-nek Fraenkel Emil arra reagálva, hogy a premontrei apát a sajtóban tett állításainak felülvizsgálatát és bocsánatkérést vár el tőle.

„Hét napon belül kellene ezt megtennem. Egyrészt azért, mert azt állítottam, hogy elmaradnak a magyar húsvéti misék, ám ez így is történt. Továbbá azért, mert állítólag azt nyilatkoztam, hogy rendőrségi razzia volt a templomban – ilyet viszont nem mondtam soha, én rendőrségi intézkedésről beszéltem. Talán rosszul fordították neki a szavaimat. A harmadszor pedig azért, mert a viselkedésem helytelen volt nagycsütörtökön a Szentháromság-templomban. Az igaz, hogy a templomban és a sekrestyében fényképeket készítettem, az ott elmondott tiltakozó beszédemmel viszont senkit sem rágalmaztam, senkit semmilyen negatív jelzővel nem illettem.”

Fraenkel Emil kiemelte, a jászói premontrei rend vezetőjének levele szerint, ha elmarad a bocsánatkérés, akkor eltiltják őt a templomi szertartásokon való részvételtől.

„Ami érdekes, hogy ehhez az úgynevezett interdiktumhoz csatlakoztatni kívánják a kassai érseket is, azt viszont nem írják, hogy ezzel az egész kassai egyházmegye miséiről tiltanának-e ki” – tette hozzá a kassai magyar orvos, aki nem érzi jogosnak a büntetést, hiszen véleménye szerint az ellene felhozott „vádpontok” nem felelnek meg a valóságnak.

A nagycsütörtöki tiltakozás és a levél keddi kézhezvétele közt eltelt időszakban Fraenkel nem lépett kapcsolatba a premontreiek vezetőjével – sem személyesen, sem telefonon. „Nem keresem az apát urat, mivel megfogadtam, hogy nem akarom tovább élezni a helyzetet, de azzal számoltam, hogy valamilyen reakció lesz a részükről” – árulta el.

Arra, hogy van-e jelen pillanatban fellebbezési lehetősége, nem tudott egyértelmű választ adni. „Ez lenne a logikus, de tudjuk jól, hogy a katolikus egyház felépítése mennyire hierarchikus. Gondoljunk csak Bezák püspök esetére, amelyből láthatjuk, hogy az egyházjog rendszere nem annyira egyértelmű, mint a polgári jogban. Ez az ügy már folyamatban van, és nem akarok megfutamodni senki elől” – árulta el.

„Ismerem a kassai Szentháromság-templom körül kialakult ügyet. Első reakcióm, hogy amit a premontreiek büntetésből kilátásba helyeznek Fraenkel Emil számára, annak nincs megalapozottsága, ugyanis a premontrei rend nem területi apátság. Területi apátság például a pannonhalmai, amelynek vannak saját plébániái. A premontreiek esetében tehát a templomaik ugyan az ő birtokukban van, de hatáskörileg a kassai megyéspüspök alá tartoznak. Ezért tehát a jászói premontrei apát nem is adhat egy ilyen interdiktumot egy hívőnek„ – mondta el véleményét az ügyről Herdics György címzetes apát.

Jozef Vaško, a rend szóvivője a ma7-nek elmondta, a Fraenkel Emilnek elküldött levél egy magánlevél, amelyet az apátság semmilyen körülmények között sem akar kommentálni. A levelet elmondása szerint a saját nevében írta Martin Štrbák apát.

A ma7-nek nyilatkozott egy kánon- és egyházjogban jártas szakember is, aki azonban az ügy jellegére való tekintettel neve elhallgatását kérte.

„Az interdiktum egy büntetés, amellyel az ordinárius élhet. Az ordinárius ebben az esetben a püspököt, érsekpüspököt jelenti. A jászói apátnak nincs joghatósága egy konkrét személy, azaz Fraenkel Emil felett. Neki csak a saját rendje, a premontrei rend tagjai felett van ilyen hatásköre, illetve a saját templomai fölött. Nem pedig egy oda járó személy felett. Ezt úgy tűnik, hogy a jászói premontrei apát nem tudta. Erre illik az a szólás, hogy „aki nem tud arabusul, az ne beszéljen arabusul”. Az apát úr, különösen egy büntetőügyben, alá van rendelve a megyéspüspöknek. Ráadásul nem is a saját „alattvalójáról” van szó, így nincs joghatósága, hogy megbüntessen egy olyan hívőt, aki egyházjogi értelemben a kassai érsekpüspök alattvalója.

Gyakorlati szempontból ez a büntetés azt jelentené, hogy az egyházban élvezett bizonyos jogoktól megfosztanák azt, akit ezzel sújtanak. Ebben a konkrét esetben az egyházjogi aktivista a három premontrei templomban nem áldozhatna. De mivel például a kassai premontrei templomban egyházmegyés pap is végez szentmisét az érsekfőpásztor megbízásából, kérdés, hogy az apát úr tiltása vonatkozik-e a nem rendi tag által bemutatott szentmisén történő áldozásra. Kérdés az is, hogy az áldozó, mennyire érzi magát méltónak, hogy áldozzon, pontosabban kapott-e, kért e feloldozást“ – vélekedett az egyházjogász.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.