Megbüntették a norvég miniszterelnököt

A francia bíróság kötelezővé tette az iszlamista szervezet által finanszírozott magániskola megépítését; már a harmadik legnépszerűbb a jobboldali olasz párt. Felgyújtottak egy mecsetet Franciaországban; a járványügyi szabályok megszegése miatt büntették meg a norvég kormányfőt.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 04. 09. 18:24
SOLBERG, Erna; VANG Ji
Oslo, 2020. augusztus 27. Erna Solberg norvég miniszterelnök (j) fogadja Vang Ji kínai külügyminisztert Oslóban 2020. augusztus 27-én. MTI/EPA/NTB Scanpix/Heiko Junge Fotó: Heiko Junge
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kötelező megépíteni az iszlamista szervezethez köthető iskolát Franciaországban

Grenoble város bírósága arra kötelezi Albertville városának polgármesterét, Frédéric Burnier-Framboret-t, hogy adja ki az engedélyeket annak a magániskolának a megépítésére, amelyet a törökbarát Millî Görüs Iszlamista Konföderáció finanszíroz. A Millî Görüs ugyanaz a szervezet, amely a nemrég nagy port kavart nagymecset építését finanszírozza Strasbourgban, és amely azon három iszlamista szervezet egyike, amelyik visszautasította a „Franciaországi Iszlám Elveinek Kartája” aláírását.

„Albertville új iskolájában a francia állami oktatási rendszerbe nem tartozó oktatók is tanítani fognak, olyan értékrendek alapján, amelyek nem képezik részét a francia köztársaság értékeinek és elveinek” – figyelmeztetett Albertville polgármestere.

Forrás: FR.SPUTNIKNEWS.COM

A harmadik legnépszerűbb az olasz jobboldali párt

Töretlenül szárnyal a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt népszerűsége (17,2%). Giorgia Meloni, a párt vezetőjének számításai bebizonyosodtak. Az FdI az ország harmadik politikai csoportjává küzdötte fel magát, hajszál választja el a baloldali Demokrata Párttól (18,6%). Továbbra is a Liga az ország legerősebb pártja (23%). Nemcsak az Olasz Testvérek párt erősödik, hanem Giorgia Meloni elismertsége is. Mario Draghi miniszterelnök után Meloni a második legnagyobb népszerűségnek örvendő politikus.

Forrás: IL GIORNALE

Felgyújtottak egy mecsetet Franciaországban

A franciaországi Nantes városában csütörtökről péntekre virradó éjjel ismeretlen támadók felgyújtották az Arrahma mecset egyik bejáratát. A helyszínre riasztott tűzoltóknak és rendőröknek azonnal egyértelmű volt, hogy a tüzet a helyszínen hagyott több benzineskannából kilocsolt gyúlékony anyaggal lobbantották fel, amellyel a mecset bejárata elé húzott és papírdobozokkal megrakott szemeteskukákat gyújtották meg. A tűzben a mecset tömörfa ajtaja teljesen megsemmisült, azonban az ajtó mögé szerelt fémrács sértetlen maradt. A gyújtogatók elmenekültek, a rendőrség a biztonsági kamerák felvételeit vizsgálja.

Forrás: FRANCETVINFO.FR, FRANCEBLEU.FR

Megbüntették a norvég kormányfőt, mert túl sok emberrel ünnepelt

Februárban tizenhárom fővel ünnepelte 60. születésnapját Erna Solberg, először egy étteremben, majd egy lakásban. Az akkori norvég rendelkezések szerint csak tízen jöhettek volna össze mind nyilvános, mind magán helyszínen, ezért a rendőrség 20 ezer norvég koronára, átszámítva 712 ezer forintnyi büntetésre ítélte a kormányfőt. Ugyanakkor a többi résztvevőre nem szabott ki pénzbüntetést.

„Bár a törvény mindenkinek ugyanaz, de nem mindenki egyforma. Solberg az ország fő képviselője. A rendőrség ezért úgy véli, hogy helyénvaló pénzbüntetéssel reagálni” – mondta Ole B. Sæverud, a délkeleti régió rendőrségi vezetője pénteki sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök asszony még az eset után elnézés kért: „nekem, aki mindennap kiállok a norvég emberek elé, hogy a járványról beszéljek, jobban kellett volna ismernem a szabályokat” – mondta Solberg.

Forrás: NRK

(Borítóképen: Erna Solberg norvég miniszterelnök; Forrás: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.