Megduplázódott a Nagy-Britanniába igyekvő illegális bevándorlók száma

Egy belga bevándorlásjogi szakértő szerint a közelgő brexitet kihasználva az embercsempészek – valótlanságokat állítva – gyakorolnak nyomást a migránsokra.

Forrás: MTI2019. 09. 13. 17:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Duplájára nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest az Északi-tengeren és a La Manche-csatornán keresztül Nagy-Britanniába igyekvő illegális bevándorlók száma, feltehetően a brit uniós tagság megszűnése (brexit) után várható szigorúbb határellenőrzés miatt – közölte a belga sajtó pénteken, rendőrségi információkra hivatkozva.

Philippe De Bruycker, a brüsszeli ULB egyetem professzora, európai bevándorlásjogi szakértő szerint a közelgő brexitet kihasználva az embercsempészek – valótlanságokat állítva – gyakorolnak nyomást a migránsokra, hogy azok minél többet fizessenek, és minél hamarabb induljanak útnak Nagy-Britannia felé. A szigetország a meglévő nyelvtudás, valamint a már helyszínen élő családtagok vagy barátok miatt vonzza a legtöbbeket.

A belga sajtó arról számolt be, hogy az előző két napban egy összehangolt rendőrségi akció keretében 43 Nagy-Britanniába igyekvő illegális bevándorlót fogtak el az Antwerpen és az Északi-tenger közötti autópályaszakaszon. Az érintett autópálya-pihenőkben május óta hetedik alkalommal végzett, szúrópróbaszerű ellenőrzések alkalmával eritreai, afgán és kameruni migránsokat, köztük több kiskorút állítottak elő.

Rendőrségi információk szerint az útszakasz több autópálya-pihenője is találkozó- és elosztóhelyként szolgál az illegális bevándorlók számára, s ezek közelébe gyalog, buszon vagy vonattal érkeznek. Onnan legtöbben kamionok alvázára felkapaszkodva vagy a rakomány közé rejtőzve próbálnak a belga tengerparton fekvő Zeebruggéből Nagy-Britanniába induló hajókra feljutni, illetve ladikokkal, vagy akár kajakkal próbáljanak a szigetországba evezni.

Jean-Claude Gunst, a belga szövetségi rendőrség munkatársa elmondta, ha a hatóságoknak sikerülne megtudni, kik állnak a régióban jó ideje működő, szervezett embercsempészet mögött, jelentős előrelépést jelentene a jelenség felszámolása felé. Az időről időre végzett akciókkal a rendőrség megpróbálja megakadályozni, hogy a migránsok veszélynek tegyék ki magukat a kockázatos utazással – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.