Megduplázódott az illegális határátlépések száma a Balkánon

Megduplázódott az illegális határátlépések száma a balkáni útvonalon az év első kilenc hónapjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest, szeptemberben 9200 határsértés történt – közölte az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) pénteken közzétett jelentésében.

Forrás: MTI2020. 10. 16. 19:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összességében 21 százalékkal csökkent az Európai Unióba illegálisan érkezők száma ebben az évben 2019-hez viszonyítva. A határsértések csökkenő tendenciája elsősorban a földközi-tengeri térség nyugati és keleti migrációs útvonalain volt érzékelhető.

Szeptemberben a határőrök mintegy 9200 jogellenes határátlépésről adtak hírt.

A múlt hónapban a Földközi-tenger térségének középső része volt a legaktívabb: a szeptemberi statisztikák szerint 3300-an próbáltak törvénytelen módon belépni az Európai Unió területére, feleannyian, mint augusztusban.

A kimutatások szerint 2020 első kilenc hónapjában a határsértések ezen az útvonalon megkétszereződtek, a tavalyi év ugyanezen időszakában mért adatokhoz képest. A határsértők többségében Tunéziából és Bangladesből érkeztek.

A nyugati útvonalon szeptemberben 2030 illegális határátlépést észleltek a hatóságok. Január és szeptember között 11 ezren próbáltak jogtalanul az EU-ba jutni. Az ezen az útvonalon érkező illegális bevándorlók nagy része algériai és marokkói származású volt.

Az EU-t a kelet-mediterrán útvonalon megközelítő illegális bevándorlók aránya 40 százalékkal csökkent szeptemberben az augusztusi adatokhoz képest. Ebből a térségtől főként afgán és szíriai határsértőket állítottak meg a hatóságok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.