Megemlékeztek a száz évvel ezelőtti tulsai mészárlásról

Joe Biden felszólította az amerikaiakat, hogy kötelezzék el magukat a rasszizmus felszámolása mellett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 01. 8:44
null
Tulsa, 2021. június 1. Gyertyát tartó emberek a tulsai mészárlás 100 éves évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az Oklahoma állambeli Tulsa városban 2021. május 31-én. 1921-ben az oklahomai város Greenwood kerületében, amely akkoriban - a jómódban élõ afroamerikaiakra utalva - a Fekete Wall Street nevet viselte, rasszista zavargások törtek ki, miután egy afroamerikai férfit egy fehér nõ bántalmazásával vádoltak. A fehérek szinte teljesen lerombolták a módos fekete negyedet, kifosztották az otthonokat és felgyújtották az épületeket. Becslések szerint többszáz halálos áldozata volt az esetnek és ezrek váltak hajléktalanná. A tulsai mészárlást az egyik legvéresebb rasszista tömeggyilkosságának tartják az Egyesült Államok történetében. A támadásért soha senkit nem vontak felelõsségre és az áldozatokat sem kárpótolták az elvesztett életekért és vagyonukért. MTI/AP/John Locher Fotó: John Locher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oklahoma állambeli Tulsa városában megemlékezéseket tartottak a tulsai mészárlás százéves évfordulóján hétfőn.

1921-ben az oklahomai város Greenwood kerületében, amely akkoriban – a jómódban élő feketékre utalva – a Fekete Wall Street nevet viselte, rasszista zavargások törtek ki, miután egy színes bőrű férfit egy fehér nő bántalmazásával vádoltak. A fehérek szinte teljesen lerombolták a módos fekete negyedet, kifosztották az otthonokat és felgyújtották az épületeket.

Becslések szerint több száz halálos áldozata volt az esetnek, és ezrek váltak hajléktalanná.

A tulsai mészárlást az egyik legvéresebb rasszista tömeggyilkosságának tartják az Egyesült Államok történetében.

A támadásért soha senkit nem vontak felelősségre, és az áldozatokat sem kárpótolták az elvesztett életekért és vagyonukért.

A 106 éves túlélő Lessie Benningfield Randle azt mondta, még mindig emlékszik egy házra, amelyet lángok borítanak és a teherautókba pakolt holttestekre. – Elég kicsi gyerek voltam, de emlékszem, hogy futottam és a katonák bejöttek – mondta Randle a Reuters hírügynökségnek adott interjúban. Az erőszaknak végül a Nemzeti Gárda fellépése vetett véget Greenwoodban.

Gyertyát tartó emberek a tulsai mészárlás százéves évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Tulsa városban május 31-én
Fotó: MTI/AP/John Locher

A megemlékezések már pénteken elkezdődtek az oklahomai városban. A Black Wall Street Legacy Fesztiválon Randle és két másik túlélő, Viola Fletcher és Hughes Van Ellis vezetésével indult felvonulás. A túlélőkhöz közösségi szervezetek és mintegy 450 diák csatlakozott.

A 107 éves Viola Fletcher, a mészárlás legidősebb túlélője május elején vallomást tett a kongresszus előtt, és kijelentette, hogy Tulsa, valamint Oklahoma állam ellen jogi lépéseket tesz, valamint jóvátételt kér a támadásért. – Soha nem fogom elfelejteni a fehér csőcselék erőszakosságát, amikor elhagytuk az otthonunkat – fogalmazott akkor Fletcher. – Még mindig látom, hogy fekete férfiakat lőnek le, fekete testek hevernek az utcán. Még mindig érzem a füst illatát és látom a tüzet. Hallom a sikolyokat – tette hozzá a túlélő.

Joe Biden amerikai elnök a hétfői napot emléknappá nyilvánította és közleményében felszólította az amerikaiakat, hogy „közösen kötelezzék el magukat a rendszerszintű rasszizmus felszámolása mellett, és segítsenek az elpusztított közösségek és életek újjáépítésében”. Biden szerint a szövetségi kormánynak szerepe van abban, hogy megfosztották a jóléttől és a lehetőségektől a fekete közösségeket.

Az amerikai elnök kedden a helyszínre látogat, ahol találkozik a túlélőkkel és felavatják a húszmillió dollárból létrehozott, a városrész történetét bemutató Greenwood Rising múzeumot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.