Meghaladta a 200 milliót a fertőzöttek száma a világon

A delta variáns gyorsaságát bizonyítja, hogy a koronavírusos esetek egy fél év alatt megduplázódtak.

2021. 08. 05. 11:28
null
Újdelhi, 2021. április 29. Az új koronavírus elõidézte betegségben elhunytakat gyászolják hozzátartozóik egy újdelhi hamvasztóhelyen 2021. április 29-én. Indiában napról napra több koronavírussal fertõzõdött beteget vesznek jegyzékbe, a napi új betegek száma itt a legmagasabb a világon. MTI/EPA/Idrísz Mohammed Fotó: Idrísz Mohammed
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A delta variáns gyors terjedésének következtében meghaladta a 200 milliót a fertőzöttek száma a világon szerdán, a koronavírus összes áldozatának száma pedig megközelíti a 4,4 milliót.

A koronavírus-járvány kitörése óta a Föld mintegy 7,8 milliárdos népességének legalább 2,6 százaléka kapta el a betegséget, ám mivel sok helyen korlátozottak a tesztelési lehetőségek, a valós adatok még ennél is magasabbak lehetnek.

A koronavírus-fertőzöttek száma idén januárban érte el a százmilliót, vagyis a járvány kezdete után egy évvel. Ez az esetszám azonban egy fél év alatt megduplázódott – vagyis 200 millióra nőtt –, ami alátámasztja a delta variáns gyors fertőzőképességét.

Indiában még mindig növekednek az esetszámok
Fotó: MTI/EPA/Idrísz Mohammed

Az esetek megugrása arra hívja fel a figyelmet, hogy egyre nagyobb különbségek vannak a szegény és a gazdag országok átoltottsági arányában. A világ országainak körülbelül egyharmadában nő az esetek száma, és ezek közül az országok közül sokan még a lakosság felének sem adták be az első adag oltást. Ennek következtében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője szerdán arra szólította fel a tehetősebb országokat, hogy várjanak a koronavírus elleni emlékeztető oltások beadásával, hogy sok országban be tudják adni az első adag oltást.

– A WHO moratóriumot sürget az emlékeztető oltásokra legalább szeptember végéig

– jelentette ki szerdán genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója, aki arra reagált, hogy Izraelben és Németországban már megkezdték az oltási kampányt a harmadik adag vakcinával. A szervezet a moratóriummal azt a célját igyekszik teljesíteni, hogy szeptember végéig a világ minden országában biztosítsák a lakosság legalább tíz százalékának beoltását.

– Nem fogadhatjuk el, hogy azok az országok, amelyek a globális oltóanyagkészlet nagy részét már felhasználták, még többet használjanak fel belőle, miközben a világ legsebezhetőbb emberei védtelenek maradnak – tette hozzá a WHO főigazgatója.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója moratóriumot sürget az emlékeztető oltásokra
Fotó: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi

Az Egyesült Államok máris elutasította a moratóriumot, arra hivatkozva, hogy nem kell választania a harmadik adag vakcinák beadása, illetve a szegény országoknak történő adományozás között.

– Teljes mértékben úgy gondoljuk, hogy nem kell választanunk az alternatívák közül, mivel mindkettőt megtehetjük – közölte a Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki.

A világ minden hetedik fertőzése egyébként az Egyesült Államokhoz köthető, annak ellenére, hogy a felnőttlakosság hetven százaléka már megkapta legalább az egyik oltását. A Fehér Ház jelentése szerint a súlyosan fertőzöttek 97 százaléka azok közül kerül ki, akik még egyetlen oltást sem vettek fel. A naponta bejelentett globális esetek mintegy 38 százalékát az Egyesült Államok, Brazília, Indonézia, India és Irán teszi ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.