Meghaladta a kétszázezret a fertőzöttek száma a világon

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 207 615-ra emelkedett szerdán délutánra szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 8249-ra nőtt, 82 104 ember meggyógyult. Olaszországban továbbra is katasztrofális a helyzet.

Forrás: koronavirus.gov.hu2020. 03. 18. 21:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerdán hangsúlyozta: a COVID-19 járvány megfékezése izolálással, teszteléssel és minden gyanús eset nyomonkövetésével lehetséges.

A szakértőkön kívül kezdetben mindenki alábecsülte az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) veszélyességét, most viszont már tudják a döntéshozók, hogy Európára helyeződött át a világjárvány súlypontja – mondta az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy igen fontos az Európai Unió egészére vonatkozó 30 napos beutazási tilalom, mert meg kell előzni, hogy a közösségen kívülről érkező emberek esetleges megbetegedései tovább nehezítsék az eleve erősen leterhelt egészségügyi rendszer helyzetét.

Olaszországban továbbra is riasztóan nő a halálozások és fertőzések üteme. Egy nap alatt 475 embert halt meg, ami 24 óra alatt az eddigi legnagyobb ilyen jellegű növekedésnek számít. Így az összes haláleset száma 2978, a fertőzötteké pedig 35,713-ra nőtt az előző napi 31 506-ról. Minden rendelkezésre álló orvos, ápoló és egészségügyben dolgozó személy szolgálatba állását szorgalmazta Attilio Fontana, az északnyugat-olaszországi Lombardia elnöke szerdán, miután a tartományban a járvány diagnosztizált betegeinek száma megközelítette a határértéket, amelyet a helyi egészségügyi rendszer el tud bírni.

Spanyolországban több mint 2500 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki egy nap alatt. Ezzel 13 719 az eddig regisztrált fertőzések száma, amelyből mintegy 1100 esetet gyógyultnak nyilvánítottak. Több mint 5700 embert kezelnek kórházban, 774-et intenzív osztályon. A betegségbe 558-an haltak bele.

Száz fölé emelkedett szerdára az új típusú koronavírus okozta járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. Az Egyesült Királyság egészében így eddig összesen 104 halottja van a járványnak, közülük 99-en Angliában haltak bele a betegségbe. Az országban szerdáig 56 221 szűrést végeztek, és ezek eredményei között 2626 pozitív leletet azonosítottak

Globális műveletet indított a német szövetségi kormány a koronavírus-járvány miatt külföldön rekedt német állampolgárok hazaszállítására, a 30 bérelt utasszállító gépből álló flotta szerdára virradóra indult el az első útra. Kedden a külügyminisztérium utazási figyelmeztetést adott ki a világ valamennyi országára.

Több tízezer ukránt is hazaszállítottak az elmúlt két napban külföldről az ukrán hatóságok. A hazatérőknek a rendelkezések szerint kétheti házi karanténba kell vonulniuk akkor is, ha nem mutatják a koronavírusos megbetegedés tüneteit.

Lengyelország további közúti határátkelőket kell megnyisson, mert a határzár múlt hétvégi elrendelése óta létesített átkelőknél hosszú órákig vesztegelnek a feltorlódott kamionok, valamint a hazatérő lengyelek, illetve a Nyugat-Európából haza igyekvő észtek, lettek és litvánok gépjárművei. Szerda reggelig Lengyelországban 246 személynél mutatták ki a Covid-19 fertőzést, öt idős ember halt bele a betegségbe.

Szerbiában, ahol szerda reggelig 83 fertőzöttet regisztráltak, szerdától éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, és elhalasztották az áprilisi választásokat is. Európában utolsóként

Montenegróban is megjelent a koronavírus, az első két esetet kedden regisztrálták.

Észak-Macedóniában eddig 31, Bosznia-Hercegovinában 34, Koszovóban 19 fertőzést regisztráltak. Csehországban csütörtöktől mindenki számára kötelező lesz orrának és szájának eltakarása a köztereken – döntött szerdán a cseh kormány. Védőmaszkból általános hiány van az egész országban. Andrej Babis miniszterelnök szerint a probléma hamarosan megoldódik, mert Kína mellett Prágának Vietnamban is sikerült vennie tízmillió maszkot. A kormány ugyanakkor úgy döntött, hogy délelőtt 10 és 12 óra között az élelmiszerboltokban csak a 65 évnél idősebb emberek vásárolhatnak. Csehországban szerda délelőtt 464 fertőzöttet tartottak nyilván, hárman súlyos állapotban vannak, hárman pedig már meggyógyultak. Románia szerdától betiltott minden beltéri – kulturális, tudományos, vallási, sport és szórakoztató – rendezvényt az új típusú koronavírus-járvány miatt, a kültérieket pedig legfeljebb száz ember részvételével engedélyezik.

Romániában szerdáig 246 embernél mutatták ki a koronavírust, 3441-en vannak intézményesített, 23 679-en pedig otthoni karanténban. Romániában eddig nem volt halálos áldozata a kórnak, 19 fertőzöttet pedig gyógyultnak nyilvánítottak. Előre gyártott elemekből álló, több mint 500 férőhelyes járványügyi központ építése kezdődött meg szerdán Új-Moszkvában, az orosz fővároshoz 2012-ben csatolt délkeleti területen. Dél-Korea fővárosi régiójában tovább nőtt a fertőzöttek száma szerdára virradóra, Indonéziában hatóságilag szabályozzák az alapvető élelmiszerek árát, a Fülöp-szigeteki egészségügyi hatóságok otthonmaradásra szólították fel a lakosságot, Malajziában pedig részleges karantént vezettek be.

Szaúd-Arábia a G20 országcsoport „rendkívüli virtuális csúcstalálkozóját” tervezi jövő hétre, hogy megvitathassák az új típusú koronavírus-járvány elleni intézkedések összehangolását. Szaúd-Arábiából eddig 171 fertőzöttet jelentettek.

A kubai kormány megerősítette az első halálesetet: egy 61 éves olasz turista halálát okozta a vírus.

Az új koronavírus-járvány szétzilálhatja Fekete-Afrika egyébként is túlterhelt közegészségügyi szolgálatait – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A térség legtöbb országában az utóbbi napokban jelent meg a Covid-19 fertőzés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.