Meghalt az első koronavírusos beteg Japánban

Japánban bejelentették csütörtökön, hogy meghalt egy koronavírussal fertőzött idős asszony, így már háromra emelkedett a Kínán kívüli halálesetek száma.

Forrás: MTI2020. 02. 13. 20:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóságok közlése szerint csak a halál beállta után fedezték fel, hogy a beteg elkapta a koronavírust, és feltehetően Japánban fertőződött meg, mert a közelmúltban nem járt külföldön.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb jelentése szerint világszerte már több mint 60 ezer fertőzöttet tartanak számon. A tüdőgyulladást okozó vírus fertőzöttjeinek túlnyomó többsége – 59 800 ember – Kínában betegedett meg, közölük 1367-en haltak meg a WHO tájékoztatása szerint. Kínán kívül Hongkongban, a Fülöp-szigeteken és Japánban követelt egy-egy halálos áldozatot a kór.

Hszi Csin-ping kínai államfő csütörtökön leszögezte, hogy Kína minden bizonnyal képes lesz a minimálisra szorítani az új koronavírus okozta járvány hatását, és tartani fogja az idei évre kitűzött gazdaságfejlesztési célkitűzéseket.

Az új koronavírus közép-kínai gócpontjához közel fekvő Huangkang városban bejelentették, hogy péntektől szigorítanak a járvány terjedését akadályozó intézkedéseken: lakónegyedeket fognak elzárni a külvilágtól, és csak a feltétlenül szükségesre korlátozzák a közlekedést az utakon. Az élelmiszereket és egyéb szükséges cikkeket speciális, arra kijelölt állami alkalmazottak fogják eljuttatni a város lakóinak – közölte a városvezetés.

Kikötött csütörtökön Kambodzsában a Westerdam nevű óceánjáró, amelyet korábban több ázsiai kikötőben is elutasítottak attól tartva, hogy az utasok esetleg az új koronavírus hordozói lehetnek.

Bár a tulajdonos, a Holland America Line közlése szerint senki nem lett beteg az 1455 utas és a 802 fős személyzet tagjai közül, Thaiföld, Japán, Tajvan és a Fülöp-szigetek előzőleg nem engedte kikötni a hajót, amely végül a kambodzsai Szihanukvillbe futott be.

Hun Sen kambodzsai miniszterelnök a Facebook-oldalán közölte: elutazik Szihanukvillbe, hogy személyesen találkozzon a Westerdam hajóról leszálló utasokkal. A kormányfő már korábban is azt hangoztatta, hogy az igazi betegséget nem a vírus, hanem a félelem okozza. Kambodzsa – több más ázsiai országgal ellentétben – nem állította le a Kínából érkező közvetlen légi járatokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.