Meghalt egy tüntető Libanonban, ahol a válság ellen tiltakoznak

Meghalt egy tüntető hétfő éjjel a libanoni Tripoliban, ahol a gazdasági válság miatt ismét az utcákra vonultak az emberek.

Forrás: MTI2020. 04. 28. 14:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztonsági és kórházi források kedden közölték, hogy egy húszas éveiben járó fiatal tüntetőt talált el egy lövedék.

A hadsereg hétfő éjjeli közleménye szerint a katonák figyelmeztető lövéseket adtak le, illetve könnygázt és gumilövedékeket vetettek be a demonstrálók ellen. Tüntetők egy csoportja Molotov-koktélt hajított egy katonai járműre, illetve egy kézigránát is könnyebben megsebesített két katonát.

A hadsereg szerint zavargók szivárogtak be a megmozdulás résztvevői közé, és a hatóságok felszólították a békés tüntetőket, hogy hagyják el az utcákat. Számos bankot megtámadtak a demonstráció alatt, legalább egy épületet fel is gyújtottak.

A súlyos gazdasági válságot átélő Libanonban októberben kezdődtek tüntetések a korrupció és a megszorítások miatt, aminek következtében lemondott Szaad Haríri miniszterelnök. Mintegy három hónapnyi belső feszültség után a Hezbollah radikális síita szervezet támogatását élvező Haszan Diáb vezetésével januárban új, túlnyomórészt szakértőkből álló kormány alakult.

A tüntetők a többi között korrupcióval vádolják a libanoni politikai elitet. A koronavírus-járvány miatt hetekig nem voltak tiltakozások, viszont a múlt hét elején újult erővel kezdődtek el a kormányellenes megmozdulások a libanoni font elértéktelenedése és a magas megélhetési költségek ellen tiltakozva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.