Megint Orbán Viktor ellen uszít a luxemburgi külügyminiszter

Miközben Brüsszelben már negyedik napja, fáradhatatlanul tárgyalnak az állam- – és kormányfők, Jean Asselborn úgy érezte, hogy megint bíráskodnia kell.

Magyar Nemzet
2020. 07. 20. 11:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A luxemburgi külügyminiszter ezúttal a jelenleg is zajló EU-csúcs margóján bírálta hazánkat. Jean Asselborn a német közszolgálati rádiónak frissen nyilatkozva azt találta mondani: hajmeresztő, hogy az EU-ban vita folyik a jogállamiságról, egyenesen „európaiatlan”, hogy ezekről a kérdésekről beszélni kell. Magát meg nem hazudtolva Asselborn sokadszorra azt is kijelentette: Orbán Viktor és a hozzá hasonló vezetők jelentik a veszélyt az Európai Unió jövőjére nézve.

A riporter azon felvetésére, hogy mit üzenne a Brüsszelben tárgyaló kollégáinak, hogyan is kellene Orbán Viktorral „bánni”, a luxemburgi külügyér úgy felelt: „Most vagy soha! Orbán orra alá kell dörgölni a jogállamiság ügyét.”

 

Mint mondta, Lengyelországban, Magyarországon, Szlovéniában, valamint Németországban és Luxemburgban sem lehet mindenható a kormány. – Orbán tíz éve már, hogy hatalmon van. Nem jöhet még tíz olyan év, amely során a demokráciát és a jogállamiságot aláássák Európában – mondta.

Jean Asselborn a beszélgetésben a változatosság kedvéért a takarékos négyeknek is odaszólt: szerinte azáltal, hogy azok megkérdőjelezik a német–francia-tandem erejét, a működőképes Európát felépítő országokat vegzálják. „A nap végén mindegy is, hogy ötszáz vagy 390 milliárd a csomagban lévő támogatások összege. A lényeg, hogy a takarékos országok az egész vitát ellehetetlenítik.”

 

A Magyar Nemzet is számos alkalommal cikkezett már arról, hogy a miniállam külügyminisztere sportot űz Magyarország kritizálásából. Áprilisban szokatlanul messzire ment, amikor kilátásba helyezte, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvény miatt Budapestet ki kellene zárni az európai uniós döntésekből. Mint utólag kiderült, Asselborn aggályai megint csak alaptalanok voltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.