Mégis a lemondásával taktikázna Emmanuel Macron?

Noha a francia elnöki hivatal cáfolta a Le Figaro lapértesüléseit, miszerint az államfő egy előrehozott választással adna új lendületet pozíciójával, az Élysée-palota kommunikációja semmiesetre sem nevezhető egyértelműnek.

2020. 06. 14. 7:25
MACRON, Emmanuel
Párizs, 2020. május 19. 2020. május 6-án készült, május 19-én közreadott kép Emmanuel Macron francia elnökrõl. Ezen a napon az elnök A köztársaság lendületben (LREM) pártja elvesztette parlamenti többségét, miután hét képviselõ úgy döntött, szakít a kormánypárttal, és létrehozza az Ökológia, Demokrácia és Szolidaritás nevû új frakciót. MTI/AP/POOL AFP/Ludovic Marin Fotó: Ludovic Marin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglehetősen bizonytalanul reagál a francia elnöki hivatal azokra a sajtóértesülésekre, amelyek szerint Emmanuel Macron államfő lemondani készül annak érdekében, hogy egy előre hozott választáson újraválasztassa magát – írta a brüsszeli Politico. Az információt egyébként még csütörtökön szellőztette meg a tekintélyes Le Figaro konzervatív napilap. Mint írták, egy 2017-es elnökválasztási kampány legfőbb londoni adományozóival szervezett videóbeszélgetésben az államfő egyértelműen jelezte, hogy kész vállalni ezt a kockázatot. A stratégia célja az lenne – legalábbis a lap szerint –, hogy a következő hónapokban előre hozott választásokat tartsanak és új lendületet adjanak Macron pozíciójának.

– Biztos vagyok benne, hogy én győznék, hiszen nincs ellenfelem

– idézte a konzervatív lap Macron állítólagos szavait egy a videókonferencián részt vevő, meg nem nevezett személyre hivatkozva.

A Politico megjegyzi: az elnöki hivatal egyik tisztviselője cáfolta a francia napilap állításait. Mint fogalmaztak,

az elnök soha nem vett részt adományozókkal tartott videókonferencián, soha nem tett említést lehetséges lemondásáról, a Le Figaróban megjelent információ hamis.

Ugyanaz a tisztviselő azonban egy nem sokkal korábban tett nyilatkozatában még egyáltalán nem cáfolta ilyen egyértelműen a lapértesülést, inkább csak nem erősítette meg. – Nem zárunk ki semmit – fogalmazott az Élysée-palota munkatársa a napilap kérdésére reagálva, néhány órával a határozott cáfolat előtt.

elkél a stratégia

Az egyébként régóta köztudott a francia sajtóban, hogy a sárga mellényesek által szervezett, hónapokon át tartó tüntetések jelentősen megtépázták a francia elnök egyébként is csekély népszerűségét, ezért Macron, illetve a stábja már régóta dolgozik egy új stratégián, amellyel Macron újra nyeregbe kerülhetne. A francia államfő ráadásul a koronavírus-járvány alatt sem teljesített túl jól, hiszen Franciaország – Olaszország és Spanyolország után – a legtöbb kárt elszenvedő nyugat-európai tagállamok közé tartozott.

Pártja, a Köztársaság Lendületben is elvesztette nemrég abszolút többségét a nemzetgyűlésben, az ötéves elnöki mandátumának második felében járó Macronnak tehát valóban nagy szüksége van arra, hogy ismét magára irányítsa a reflektorfényt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.