Mégis mehetnek a WHO víruskutatói Kínába

Peking álláspontja jelenleg az, hogy a Covid–19 egyidejűleg az ország több régiójából indult útjára.

Mártonffy Attila
Forrás: Deutsche Welle2021. 01. 12. 16:02
null
Sicsiacsuang, 2021. január 12. Koronavírus-vizsgálathoz állnak sorban emberek a Pekinget körülölelõ észak-kínai Hopej tartomány székhelyén, Sicsiacsuangban 2021. január 12-én. Az új vírusfertõzöttek viszonylag nagy száma miatt Sicsiacsuangot és a tartomány másik nagyvárosát, Hszingtajt lezárták a hatóságok. MTI/AP/Hszinhua/Mu Jü Fotó: Mu Jü
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai hatóságok bejelentették, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tíz főből álló szakértői delegációja csütörtökön Kínába érkezik a Covid–19-járvány kitörési körülményeinek és helyének felkutatására, vizsgálatára. Egy évvel ezelőtt vált nyilvánossá az első haláleset a közép-kínai Hupej tartomány fővárosában, Vuhanban, amelyet a járvány epicentrumának tartanak. Csao Li-csien (Zhao Lijian) külügyi szóvivő közölte: Kína beleegyezett a látogatásba, amelyen lehetőség nyílik eszmecserére a kínai tudósokkal és orvosokkal a tudományos együttműködésről, hogy az új koronavírust felbukkanási pontjáig kövessék vissza.

A WHO szakértői abban bíztak, hogy már holnap megérkezhetnek a kelet-ázsiai országba, ám a kínai kormány egy darabig nem engedélyezte a beutazást – most Peking azzal mentegetőzik, hogy félreértés történt. A tíz kutatónak az lesz a dolga, hogy felderítse a korai megfertőződések forrását. Ez eléggé érzékeny téma Kínában, mivel egyes külföldi országok – élükön az Egyesült Államokkal – azzal vádolják a helyi hatóságokat, hogy szándékosan eltitkolták a járvány kitörését, illetve a vírus eredetét, és késlekedtek a megfelelő ellenintézkedések meghozatalával.

Tavaly Peking még azt is kétségbe vonta, hogy egyáltalán Kínából származik-e a vírus, s meg nem erősített jelentésekre hivatkozott, amelyek szerint először más országokban bukkant fel a kórokozó.

Kína állítása bizonyítékául hozta fel, hogy külföldről származó fagyasztott élelmiszerben is fellelték a vírus nyomát. Tudósok azonban régóta gyanítják, hogy eredetileg Dél-Kínából származó denevérek terjesztették el a kórt. Mindazonáltal a kutatók részéletes, országon belüli útitervét nem hozták nyilvánosságra, így egyelőre nem tudni, elutaznak-e Vuhanba. Egy azonban biztos: a WHO csapatának érkezése után két hétre karanténba kell vonulnia, mielőtt elkezdheti az érdemi helyszíni munkát.

Kína álláspontja jelenleg az, hogy a Covid–19 egyidejűleg több régióból indult útjára az országban, s Vang Ji (Wang Yi) külügyminiszter szerint ezt több tanulmány is alátámasztja. – A világjárvány kitörése óta Kína nyílt és átlátható kommunikációt folytat az ügyben, valamint együttműködik a WHO-val az eredetkutatásban – szögezte le Csao Li-csien.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.