Megkezdődött a parlamenti választás első szakasza Indiában

Megkezdődött Indiában csütörtökön parlamenti választás első szakasza.

Forrás: MTI2019. 04. 11. 8:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétszakaszos választás első körében húsz szövetségi tagállam és szövetségi igazgatás alatt álló régió 91 választási körzetében szavaznak.

Több régióban fokozott biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, Tripura államban lezárták a bangladesi határt, Bihárban és Cshattiszgarhban – ahol maoista lázadócsoportok tevékenykednek – a hadsereget és a katonai rendőrséget is teljes készültségben helyezték. A hadsereg drónokkal és helikopterekkel követi nyomon a lázadók mozgását. Egyedül Cshattiszgarhban – ahol két napja öt ember halt meg a maoisták terrortámadásában – mintegy 80 ezer katona ügyel a biztonságra. A lázadók röplapokat terjesztettek, amelyekben megfenyegették azokat, akik elmennek szavazni.

Az indiai választás a demokratikus politikai rendszer legnagyobb vállalkozásának tekinthető: több mint egy hónapon keresztül, hét szakaszban adhatja le szavazatát a világ népességének több mint 10 százalékát kitevő, összesen mintegy 900 millió választásra jogosult indiai.

Narendra Modi miniszterelnök és pártja, a hindu nacionalista Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) az újraválasztásért kampányolt, miután 2014-ben elsöprő győzelmet aratott az ázsiai országot az 1947-ben kivívott függetlensége óta eltelt idő nagy részében irányító párt, az Indiai Nemzeti Kongresszus (INC) felett. A közvélemény-kutatások szoros végeredményt jósolnak: a legnagyobb ellenzéki pártnak, a Rahul Gandhi vezette INC-nek nőtt a támogatottsága a kormány mezőgazdasági politikájával és a fiatalok körében tapasztalható magas munkanélküliségi aránnyal kapcsolatos elégedetlenség miatt.

Narendra Modi a nemzetbiztonságra fókuszáló kampánnyal igyekezett élét venni a bíráló hangoknak, és a választás előtti napokban már több közvélemény-kutató hajszálnyi többséget jósolt a kormányfő pártjának és szövetségeseinek.

A választás megkezdése után Modi Twitter-üzenetében arra buzdította a polgárokat, hogy minél nagyobb számban menjenek el voksolni. Szerinte mindenütt az országban a BJP-nek kedvez a választási hangulat.

A választásokon csak az alsóház, a Lok Szabha tagjairól döntenek az emberek: itt az 543 mandátumból legalább 272-t kell megszereznie egy pártnak vagy pártszövetségnek ahhoz, hogy kormányt alakíthasson.

A szavazás május 19-ig tart, a voksok összesítése május 23-ra várható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.