Megkezdődött a szavazás a thaiföldi parlamenti választáson

Thaiföldön vasárnap megkezdődött a 2014-es katonai puccsot követő első parlamenti választás, amelyen a juntát elutasító demokratikus front pártjai szállnak ringbe Prajuth Csan-Ocsával, a katonai kormányzat vezetőjével, aki megválasztott vezetőként akar továbbra is hatalomban maradni.

Forrás: MTI2019. 03. 24. 9:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A délkelet-ázsiai ország mintegy 51,4 millió választópolgárát várják a szavazóurnákhoz.

Megfigyelők ugyanakkor arra számítanak, hogy a voksolás eredménye döntetlen lesz, ami politikai instabilitás újabb korszakát hozhatja el Thaiföldön.

A választópolgárok az ország 77 tartományának több mint 93 ezer szavazóhelyiségében adhatják le szavazatukat vasárnap 17 óráig (közép-európai idő szerint reggel 11). A választási bizottság szerint az első nem hivatalos eredményeket a voksolást követő három órával teszik közzé.

Több mint száz párt jelöltjei versengnek az 500 tagú thaiföldi parlament képviselői helyeiért.

A választójogi törvény módosítása és a junta alatt hatályba léptetett új alkotmány miatt a hadsereg helyzeti előnnyel indul. A törvényhozás felsőházának, a szenátusnak a 250 képviselőjét ugyanis a katonai uralom jelöli ki. A szenátus együttesen dönt a parlamenttel a miniszterelnök személyéről, ezért Prajuth Csan-Ocsának és a katonaság által támogatott Faland Pracsarat pártjának a többséghez elegendő 126 parlamenti helyet megszerezni a voksoláson.

A thaiföldi politikában 2008 óta zavaros állapotok uralkodnak, az egymással vetélkedő politikai frakciók szervezte tüntetések, zavargások szinte kormányozhatatlanná tették az országot.

A 2014. február 2-án tartott előrehozott választást a legnagyobb ellenzéki erő, a Demokrata Párt bojkottálta, eredményét pedig az alkotmánybíróság érvénytelennek nyilvánította, a hatalommal való visszaéléssel és korrupcióval vádolt Jinglak Sinavatra miniszterelnök lemondásra kényszerült.

Az új választást júliusra tűzték ki, de már nem tartották meg, mert 2014. május 22-én a zavargásba torkolló tüntetések megfékezésére a katonaság átvette a hatalmat. A miniszterelnöki tisztséget a hadsereg főparancsnoka, Prajuth Csan-Ocsa tábornok vette át, amire IX. Ráma király áldását adta.

Thaiföld modern kori történelmének leghosszabb ideig hatalmon levő katonai vezetése új alkotmányt dolgozott ki, amely lehetővé teszi, hogy egy katonai tanács révén a hadsereg a parlamenti választások után is beavatkozhasson a politikába. Az alkotmányt 2016-ban népszavazáson hagyták jóvá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.