Megkezdődött a transzatlanti vámháború

A tarifaemelés válaszlépés arra, hogy az EU már nemcsak az Egyesült Államok, hanem a WTO szerint is törvénytelen állami támogatásban részesítette az Airbus repülőgépgyártó konzorciumot.

Mártonffy Attila
2019. 10. 19. 12:00
An Airbus A380, the world's largest jetliner, generates vortex during a flying display at the 51st Paris Air Show at Le Bourget airport near Paris
A Kereskedelmi Világszervezet szerint törvénytelen volt az Airbus állami támogatása az EU-ban Fotó: Pascal Rossignol Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai kormányzat tegnapi hatállyal büntetővámokat vetett ki 7,5 milliárd dollár értékű európai exportárura a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) jóváhagyásával. A tarifaemelés válaszlépés arra, hogy az Európai Unió már nemcsak az Egyesült Államok, hanem a WTO szerint is törvénytelen állami támogatásban részesítette az Airbus – több országot is átfogó – repülőgépgyártó konzorciumot. A szubvenciók miatt – a Boeing amerikai repülőgépgyártó vállalat által – elszenvedett versenyhátrány kompenzálására a Kereskedelmi Világszervezet hétfőn adott zöld jelzést Washingtonnak.

A Donald Trump amerikai elnök által – beiktatása óta – vehemensen szorgalmazott szankciók keretében 10 százalék pótvámot szabnak ki az Airbus-gépekre, 25 százalékkal pedig jobbára mezőgazdasági termékek vámtételeit emelik mintegy százötven termékkategóriában. Bruno Le ­Maire francia gazdasági miniszter hevesen bírálta a döntést, miután csütörtökön Washingtonban tárgyalt Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszterrel, és súlyos megtorló lépéseket helyezett kilátásba, ugyancsak a WTO jóváhagyásával – éppen a Boeing illegális állami támogatása miatt.

A Kereskedelmi Világszervezet szerint törvénytelen volt az Airbus állami támogatása az EU-ban
Fotó: Reuters

A vámemelés az Airbus-konzorcium­ban részt vevő országokat (Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Spanyolország) nagyobb mértékben érinti, mint az EU többi tagállamát, különösen ami az említett országok regionális, eredetvédett termékeit illeti, amelyeknek, mivel speciális eljárással állítják elő ezeket, eleve magasabb az áruk. Idetartoznak például a skót whisky, a francia és olasz borok és sajtok, olajbogyók, kekszek, kagylók, rákok és hasonló tömegfogyasztási termékek. A vámemelés kedvez az amerikai utánzatgyártóknak, az európai termelők viszont úgy érzik, méltánytalan támadás érte őket a transzkontinentális politikai csatározások miatt, s méltatlankodnak a különleges árukat forgalmazó amerikai kiskereskedők és importőrök is. A gépeket és a hasonló termékeket ugyanakkor többnyire kihagyták a tarifaemelési listáról, mivel ezek fontosak az amerikai gazdaság számára, s drágulásuk gondokat okozna az Atlanti-óceán túlpartján.

Elvileg Magyarországra is vonatkozik a 25 százalékos tarifaemelés, ám az Egyesült Államokba irányuló magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari export rendkívül csekély mértékű. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2018-ban 45 millió forint alatt volt az ilyen jellegű kivitel, így az intézkedés hatása elhanyagolható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.