Megkezdődött az elnökválasztás Kazahsztánban

Forrás: MTI2019. 06. 09. 9:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött vasárnap reggel az előrehozott elnökválasztás Kazahsztánban.

A választást azért kell a tervezettnél korábban megtartani, mert Nurszultan Nazarbajev két és fél hónappal ezelőtt meglepetésszerűen lemondott az államfői posztról.

A mintegy 18 millió lakosú közép-ázsiai országban csaknem 10 millió választópolgár fejezheti ki véleményét az urnáknál. A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint 16 órakor zárnak.

A választás legnagyobb esélyese Kaszim-Zsomart Tokajev ideiglenes elnök, akit Nazarbajev nevezett ki utódául. Vele szemben hat, Kazahsztánban is alig ismert jelölt indult.

Tokajev „valódi, nyílt és igazságos” választást ígért. A korábbi választásokat azonban nyugati megfigyelők sem szabadnak, sem tisztességesnek nem találták. Emberi jogi szervezetek szerint az országban elnyomják az ellenzéket és a másként gondolkodókat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.