Meglódult a Sinn Féin a választásokon

A Sinn Féin rosszul kalkulált és kevesebb jelöltet indított, az előzetes becslések szerint várha­tóan 36 képviselőjük jut a dublini Dáilba, amely 13 mandátumos emelkedést jelent.

2020. 02. 10. 7:12
Ireland's national election
IRELAND-ELECTION/ Fotó: Henry Nicholls
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizedszázalékos különbségeket mértek az írországi választásokat köve­tően az élen álló három párt támogatottsága között, így egyelőre lehetetlenség megmondani, ki fogja kormányozni a brexit miatt teljesen új helyzetbe kerülő szigetet. Az eddig kormányzó Fine Gael a szavazatok 22,4 százalékát kapta, míg a Sinn Féin 22,3 százalékos, a választás fő esélyesének várt Fianna Fáil pedig 22,2 százalékos támogatottságot szerzett. A meglepetés az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai hátországának számító Sinn Féin meglódulása volt. Az írországi rendszer különbözik a magyartól, 39 választókörzetben jelölik meg a szavazók, hogy a jelöltek közül milyen sorrendben küldenék a jelölteket a parlamentbe, a legkedveltebbtől a legelutasítottabbig.

A Sinn Féin rosszul kalkulált és kevesebb jelöltet indított, az előzetes becslések szerint várha­tóan 36 képviselőjük jut a dublini Dáilba, amely 13 mandátumos emelkedést jelent. Mary Lou McDonald, a párt elnöke közölte, tárgyalásokat folytat a kormányalakításról kisebb pártokkal, és antidemokratikusnak nevezte, hogy a két nagy párt, a Fine Gael és a Fianna Fáil előre leszögezte, nem hajlandók együttműködni a Sinn Féinnel annak háttere miatt. „Hatalmas a változás. Ez már nem kétpártrendszer. Az emberek újfajta kormányzást akarnak” – mondta a baloldali nacionalista párt első embere, aki a szociáldemokratákkal, a zöldekkel és az Emberek Fontosabbak a Profitnál nevű párttal egyeztetett, jóval azelőtt, hogy kiderültek volna a végső mandátumszámok. Tette ezt feltehetően azért, mert a párthoz kötődő „priusz” elhatárolta az alakulatot a többi alakulattól.

A szavazatszámlálás időszakában enyhült a szigor, Micheál Martin, a Fian­na Fáil első embere tegnap kijelentette, ő demokrata, és figyel arra, mit akarnak az emberek. Ennek megfelelően nem zárta ki az esetleges együttműködést a Sinn Féinnel, és reményét fejezte ki, hogy a széttagolt politikai térkép nem fog elhúzódó kormányalakítási tárgyalásokhoz vezetni. A politikus saját mandátumát nem tudta megtartani, épp a Sinn Féinhez tartozó Donnchadh Ó Laoghaire győzte le corki szavazókörzetében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.