Erőre kaptak Ausztráliában a maszkellenesek

A szabályok megszegői szigorú büntetésre számíthatnak, a többség azonban nem veszi komolyan őket.

Buzna Viktor
2020. 08. 04. 18:48
Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Sydney, Australia
Koronavírusra tesztelnek Új-Dél-Walesben. Ausztráliában ismét elszabadult a kór. Fotó: Loren Elliott Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Melbourne belvárosától pár perces villamosútra fekszik a délausztrál város egyik legfontosabb látványossága, St. Kilda Beach. A tengerpart kedvelt találkozóhely, egész napos elfoglaltságot biztosít. Napközben a szörfsportok rajongói a vízben múlatják az időt, délután, este pedig a környékbeli bárok, éttermek veszik át a főszerepet.

Míg az idilli St. Kilda Beach egykoron összehozta a helyieket, a koronavírus-járvány miatt mára egyre inkább megosztóvá vált. A napokban egy melbourne-i zenész, Anthony Callea osztott meg felháborodott hangvételű üzenetet Instagram-fiókján, a videóban a tengerpartot látogató emberek felelőtlensége miatt kelt ki, keresetlen stílusban. Mások mellett Callea is arra hívta fel a figyelmet, hogy hétvégén ismét hatalmas tömeg vonult ki a partra, miközben hetek óta azt ismételgeti a sajtó, hogy a koronavírus újult erővel tért vissza Dél-Ausztráliába. Victoria államban az elmúlt egy hónap alatt 18 300 új esetet regisztráltak, ez időszak alatt több mint kétszázan haltak meg a kórban. Az ausztrál egészségügyi minisztérium naponta frissülő honlapja szerint kedden 452 új fertőzésről szereztek tudomást, ebből Victoriában 439-et regisztráltak. Az egy nap alatt elhunyt 232 betegből pedig 147-et ápoltak a dél-ausztrál államban.

Koronavírusra tesztelnek Új-Dél-Walesben. Ausztráliában ismét elszabadult a kór.
Fotó: Reuters

Ez azonban nem hatott meg minden melbourne-i polgárt, a maszkellenesek egyre több fejfájást okoznak a hatóságoknak.

Szombaton a rendőrség blokád alá vett egy edzőtermet, ahol a járvánnyal szemben szkeptikusok csoportja szervezi találkozóit. Az akciót a sajtó is felkapta, miután egy középkorú nő ellenszegült az igazoltatásnak. Válaszul a rendőrök betörték autójának ablakát, kirángatták a járműből, végül bilincsben szállították el a helyszínről. A szélsőséges libertárius csoport vezetője egy profi küzdősportoló, Nick Patterson; az MMA-harcos honlapján a rendőri intézkedésekkel szembeni fellépéshez szükséges jogi hivatkozásokat, pontos válaszokat dolgozott ki. A helyi sajtó szerint az igazoltatáskor tapasztalt jogászkodás régóta dühíti a rendőröket, ráadásul a feszültséget fokozza, hogy az egyenruhásokra első számú közellenségként tekintenek a maszkellenesek.

Victoria állam kormánya látszólag próbált egyensúlyozni a közhangulat szélsőségei között, fokozatosan vezetve vissza a szigorításokat. Vasárnap azonban a legmagasabb, négyes szintre emelték a járvánnyal kapcsolatos veszélyeztetettségi szintet, egyben katasztrófahelyzetet hirdettek. Victoria állam miniszterelnöke, Daniel Andrews elmondta, a szigorú korlátozások hat hétig lesznek érvényben, egyebek mellett éjszakai kijárási tilalmat jelentett be. A szabályok megszegői szigorú büntetésre számíthatnak, a többség azonban nem vette komolyan a szigorú szabályokat.

Erre utal, hogy kedden a karantént megszegőkre kiszabható bírságot 1300 ausztrál dollárról ötezer dollárra, vagyis több mint egymillió forintra emelték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.