Megtöri-e a muszlim böjtöt a vakcina?

Idén is szigorú korlátozások mellett ünneplik a muszlimok a ramadánt.

2021. 04. 15. 18:55
null
Muzulmán nõk imádkoznak egymástól biztonságos távolságra a malajziai Putrajaya egyik mecsetjében. Fotó: Fazry Ismail Forrás: MTI/EPA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ramadán még ronthat a koronavírus-járványon – aggodalmaskodott az Egészségügyi Világszervezet (WHO), rámutatva, hogy az új fertőzések 22 százalékkal, a halálesetek 17 százalékkal emelkedtek már az ünnep előtti héten is a Közel-Keleten, valamint Észak-Afrikában.

A muszlimok szent hónapja – amikor a hitük szerint Allah kinyilatkoztatta a Korán első verseit Mohamed prófétának – a világ legnagyobb részén kedden kezdődött (időpontját a Hold állása határozza meg). Az iszlám ötödik pilléreként ramadán havában a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek, élelmet és vizet sem fogyaszthatnak, ami egyes szakértők szerint még erősítheti is az immunrendszert. A probléma inkább azzal van, hogy ebben az időszakban hagyományosan nagy társaságok gyűlnek össze a böjtöt megtörő esti vacsorára, az iftárra. Ilyenkor a hívők buzgóbban imádkoznak, a mecsetek zsúfolásig telnek. Márpedig a tömeg, különösen zárt térben, melegágya lehet a vírus terjedésének, és a dilemma kétmilliárd muszlimot érint.

Muzulmán zarándokok imádkoznak egymástól biztonságos távolságra az iszlám legszentebb kegyhelyén, a mekkai Nagy Mecsetben álló Kába-kõnél.
MTI/AP/Amr Nabil

A tavalyi tapasztalatokat is felhasználva a muszlim többségű országokban idén is igyekeznek szigorú intézkedések mellett ünnepelni. A mecsetek egy része ki sem nyitott, de legalábbis igyekeznek ügyelni a fizikai távolságtartásra, a fertőtlenítésre, a szellőztetésre, a kötelező maszkviselésre. Az imák egy részét a világhálón is közvetítik, bár arról erősen megoszlik a vallástudósok véleménye, hogy jelen helyzetben elhagyható-e a fizikai jelenlét. Az iftár kapcsán pedig azt sürgették, hogy aki csak teheti, szűkebb, családi körben fogyassza el a vacsorát. A másik kérdés, amely a mélyen vallásos muszlimokat aggasztotta, hogy a böjt alatt vajon beoltathatják-e magukat, és ha mellékhatásokat tapasztalnak, vehetnek-e be gyógyszert. Ennek kapcsán több vallástudós is mindenkit megnyugtatott, hogy a vakcinák beadása nem hágja át a szabályokat.

Muzulmán férfiak étkeznek napnyugta után egy mecsetben a pakisztáni Karacsiban.
Fotó: Rehan Hán / MTI/EPA/

A tömegeket vonzó vallási ünnepek egyébként nem csupán a muszlimoknak okoznak fejfájást. Például húsvétkor a kereszténység is rendhagyó módon ünnepelt, de nem mondták le a kumbh mela indiai hindu fesztivált sem, amelyen tízmilliók vesznek részt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.