Megsínylik a koronavírust az angolszász egyetemek

Az amerikai, brit és ausztrál egyetemek hatalmas érvágást szenvednek el a hallgatók hazaküldése, a konferenciák elmaradása és az öregdiákok csökkenő támogatása miatt – írja a Világgazdaság.

Forrás: Világgazdaság2020. 05. 26. 20:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az átlagos újságolvasók többsége általában nem az oktatásra tippel, ha az a kérdés merül fel, hogy melyik gazdasági szektor sínylette meg a leginkább a pandémiás helyzetet. A BBC szerint pedig ez a szomorú helyzet, legalábbis az angolszász világban.

Sokan persze még a modern kapitalizmus őshazájában sincsenek tisztában azzal a ténnyel, hogy az egyetemek is ki vannak téve a piac törvényeinek, nem is kicsit – írja a Világgazdaság.

Az öregdiákok támogatásai, a szállásra és az étkezésre fizetett összegek és nem utolsósorban a tandíjak mind az intézmények gazdálkodását biztosítják.

A legnagyobb probléma éppen az, hogy a járvány valamennyi forrásra csapást mért. A külföldi diákokat hazaküldték, az oktatást az online térbe száműzték, a konferenciákat lefújták. Ha a korlátozások még egy darabig hatályban maradnak, ősszel bajosan fognak az egyetemek új diákokat beiskolázni, de még nehezebb lesz a fiatalokat a campusokra csábítani. Mindennek a tetejébe az öregdiákok hozzájárulásai is csupán csörgedeznek. Így aztán az amerikai, a brit és az ausztrál egyetemek a megmaradt diákjaikon, főleg a külföldieken akarják behajtani a kieső bevételeket.

Nagy-Britanniában például az eddig szokásos évi kilencezer font helyett már csaknem hatvanezer fontot is kóstálhat az Egyesült Királyságon és az EU-n kívüli hallgatók éves tandíja.

Ausztráliában pedig, ahol az egyetemek a külföldi diákoktól évi 20 milliárd amerikai dolláros bevételre tesznek szert, az állami segítség is szóba került, de a canberrai kormány elzárkózott a felvetéstől. Andrew Norton, az Australian Na­tional University professzora szerint a kiesés évekre visszavetheti a szektort. Az a diák, aki nem kezdi meg a kurzust az idén, további két évig hiányozni fog – mutat rá.

Az Egyesült Államokban jobb a helyzet, mivel az egyetemeknek nagyobb tartalékaik vannak, és már eddig is magasabb tandíjakat állapítottak meg, de nagyobb a tét is, hiszen évi 45 milliárd dollárt hoz a külföldi diákok oktatása, és tavaly például csak a kínai egyetemisták száma meghaladta a 360 ezret. Ráadásul az Amerikában tanuló diákok elkezdték visszakövetelni az elmaradt előadásokra eső díjat, és egyre többen hangoztatják, hogy a távoktatás nem ér fel a hagyományos egyetemi élettel. A fiatalok közös fizikai térben történő csoportos tanítása nagyon régi, sikeres üzleti modell az emberiség történetében – állapítja meg a BBC. Bár ezt a bölcsességet néhány egyetemen, amely a bevételkiesést nem éli túl, már sohasem lehet megtapasztalni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.