Megszabadulnának a botrányhőstől

Ideológiai választóvonalat húzna – immár harmadik nekifutásra – az egyre népszerűtlenebb Német Szociáldemokrata Párt, amelynek egyik alapszervezete a párt egykori berlini szenátora, Thilo Sarrazin kizárása mellett döntött, mégpedig nézetei miatt. Miközben a 74 éves politikus tovább harcol az igazáért, az ügy a német nyilvánosságban is nagy visszhangot kapott, felveti a kérdést: meddig mehet el az, aki az iszlámról és a társadalmi integráció hiányosságairól akar vitát nyitni az EU legnépesebb országában?

2019. 07. 12. 18:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos károkat okozott az iszlámot bíráló nézeteivel a Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD), és lényegileg megsértette a párt alapértékeit – ezt mondta ki Thilo Sarrazin ügyében annak a berlini SPD-alapszervezetnek a fegyelmi bizottsága, amely kezdeményezte a 74 éves pártveterán kizárását. De a korábban politikusként és bankárként is egyaránt ismertséget szerzett Sarrazin – a tartományi rangú főváros egykori pénzügyi szenátora (gyakorlatilag: pénzügyminisztere), majd a német jegybank elnökségi tagja – nem adja fel. Mint ügyvédje bejelentette, jogi eszközökkel veszik fel a harcot a döntéssel, akár a szövetségi alkotmánybíróság előtt is védve majd igazukat.

– Természetes, hogy részt veszek a szavazásban – mondta a türingiai születésű Sarrazin a szociáldemokraták az ősszel esedékes tisztújításáról, amelynek keretében a 426 ezer SPD-tag véleményét is kikérik a decemberre tervezett pártkongresszus előtt. Az egyre népszerűtlenebb és jelenleg egy triumvitátus irányította SPD – amely választást választás után veszít el, és a baloldalon már a Zöldek is lekörözték népszerűségben – Andrea Nahles elnök lemondása nyomán nevez majd ki olyan vezetőséget, amely a remények szerint kiutat jelenthet számára a válságból.

Ehhez szúrnak most le ideológiai cölöpöket. Sarrazin személyében a párt egyik prominense válik persona non gratává: legismertebb könyve, a 2010-es Németország felszámolja magát már az első két évben több mint másfél millió példányban fogyott el, 21 héten keresztül vezetve a Der Spiegel hírmagazin bestsellerlistáját.

Erre – immár a 2015-ös migrációs válság után, amikor is több mint egymillió menedékkérő érkezett Németországba, elsősorban közel-keleti és észak-afrikai országokból – csak rátett egy jó nagy lapáttal egy újabb munka.

Az Ellenséges kivásárlás: hogyan hátráltatja a haladást és veszélyezteti a társadalmat az iszlám? szintén sikerekönyv lett. De mindeközben Sarrazin egyes megfogalmazásai megrökönyödést és bírálatokat váltottak ki, meg is indultak ellene az első eljárások is az SPD-n belül. – A törökök éppen úgy hódítják meg Németországot, ahogyan a koszovóiak meghódították Koszovót, a magasabb születési ráta révén. Senkit nem vagyok köteles elismerni, aki az államból él, elutasítja ezt az államot, nem gondoskodik megfelelően gyermekei képzéséről, és állandóan csak kis fejkendős lányokat gyárt.

Ez igaz Berlin török népességének 70, az arab népességének pedig a 90 százalékára – hangoztatta. „Egész klánok esetében nagy hagyománya van, hogy a rokonok egymás között szaporodnak, és ez számos fogyatékosságot is eredményez. Ismert, hogy a török és a kurd migránsok körében jóval az átlag feletti a veleszületett fogyatékossággal élők aránya. De agyonhallgatják a témát” – írta Sarrazin 2010-es bestsellerében. Németországban mintegy 3-4 millió török és kurd él.

„Gondolatbűnei” nyomán most vonnák be a párttagkönyvét. De kizárása kezdeményezésének dacára úgy érzi, ő még időben szólt. – Ha tartalmilag vevő lett volna az SPD akkoriban a véleményemre, soha nem is jött volna létre a [jobboldali, bevándorlásellenes] AfD. Az SPD pedig még ma is Németország legnagyobb munkáspártja lenne – fogalmazott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.