Megszavazták a mecset megépítését egy svéd városban

Egy női futballsztár szerint diszkrimináció a transzneműek kitiltása a női versenysportból; az Oxfordi Egyetem tanára szerint ki kellene venni a tananyagból Mozart vagy Beethoven „rasszista zeneműveit” az oktatásból. Roger Federer Svájc turisztikai nagykövete lesz; muszlimokról írt véleménye miatt emeltek vádat a svéd férfi ellen.

2021. 03. 31. 14:13
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A transznemű nők is a női versenysport részei a futballsztár szerint

Megan Rapinoe amerikai női futballsztár, az amerikai LMBTQ-közösség hangos szószólója és közismert „Black Lives Matter” aktivista a The Washington Postban publikált esszében szólalt fel 25 amerikai állam ellen, mert azok nem engedélyezik a transznemű nők részvételét a versenysportokban. Rapinoe diszkriminációnak nevezi, hogy a transznemű nők nem lehetnek a női sportklubok tagjai, ezért felszólítja az érintett államokat a diszkriminatív rendeletek visszavonására.

A sportolónő azzal kapcsolatban nem nyilatkozott, hogy az az esélyegyenlőtlenség, amelyet egy erősebb, férfifizikummal rendelkező transznemű nő megjelenése vált ki a női sportban, hol kap helyet az általa felsorolt és problémásnak nevezett egyenlőtlenségek listáján.

Forrás: THEBLAZE.COM

„Rasszista zeneműveknek” mondja Mozart és Beethoven alkotásait Egy tanár

Az Oxfordi Egyetem egyik tanára azt javasolja, hogy az intézmény végleg iktassa ki a tananyagából azokat a komolyzenei műveket, amelyek szerinte a fehérek fölényét képviselik az egyetemi kurzusokon. Az egyetemi oktatót az USA-ból indult „Black Lives Matter” mozgalom győzte meg arról, hogy a nagy presztízsű angol egyetem tananyaga vétkes a fehérek felsőbbrendűségének fenntartásában. A javasolt változtatások közé tartozik Beethoven és Mozart műveinek eltávolítása a zenei oktatás repertoárjából, mert „az egyetem oktatói úgy érzik, hogy az intézmény programjában túl nagy hangsúlyt kapnak a rabszolgakorszak idején keletkezett európai zeneművek, amelyek a gyarmatosító korszakot idézik fel” – derült ki a The Telegraph cikkéből is. Az Oxfordi Egyetem tantervének módosításáról még nem született végleges döntés.

Forrás: SPUTNIKNEWS.COM

Svájc Roger Federerhez fordul a turizmus fellendítéséért

A svájci születésű a tenisztörténelem legsikeresebb versenyzője az alpesi ország jószolgálati turisztikai nagykövete lesz. A hússzoros Grand Slam-győztes Svájc nemzeti turisztikai ügynökségével dolgozik együtt. A kampánnyal a turisták Svájcba csalogatását szeretnék elérni; az alpesi ország turizmusáért felelős állami szerv világszerte turisztikai célú reklámkampányokat indít majd el.

Svájc turisztikai szektora a második világháború óta nem élt át olyan súlyos válságot, mint a koronavírus-járvány kezdete óta. A svájci szállodákban 40 százalékkal esett vissza a vendégéjszakák száma a 2019-es adatokhoz képest, a külföldi vendégek foglalásai pedig 66 százalékkal csökkentek. Federer a jószolgálati munkájáért kapott munkadíjat teljes egészében jótékonysági célokra fordítja majd, gyerekeknek építtet játszótereket Svájcban.

Forrás: SWISSINFO.CH

Egy svéd férfi véleménye miatt vádat emeltek, a mecsetépítést megszavazták

Közösség elleni izgatás miatt emeltek vádat egy svéd férfi ellen, aki tavaly nyáron közösségi oldalán adott hangot problémájának, miszerint Ronneby kistelepülés parkjában kihangosítva, több tucat muszlim férfi imádkozott. A vádlott megosztotta a közparkban készített videót, és azt írta hozzá, hogy „itt vannak a terroristák és szórják a mérgüket”. A járási ügyész szerint ez méltatlan a muszlimokra nézve, ezért emelt vádat. A férfi tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el, csak véleményt mondott, ezért ügyvédet sem kért.

Közben egy 70 ezres svéd városban, Växjőben az önkormányzati képviselő-testület egy ellenszavazattal megszavazta, hogy engedélyt ad egy 1000 négyzetméteres mecset építésére. A szavazás után a nemmel szavazó képviselő megkérdezte a testület többi tagját, hogy tisztában vannak-e azzal, hogyan finanszírozza a muszlim kulturális egyesület a nagyszabású építkezést. Erre egy szociáldemokrata városvezető azt válaszolta, ha lutheránus templomot építenének, akkor sem kérdeznék meg, honnan van a svéd egyháznak erre pénze.

Források: SAMNYTT, EXAKT24, MECSETLÁTVÁNYTERVEK

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.