Janez Janša alakíthat kormányt Szlovéniában

Miniszterelnök-jelöltnek választotta a szlovén parlament kedden Janez Janšát, aki várhatóan négypárti jobbközép kormányt alakít majd, miután hivatali elődje, Marjan Sarec kormányfő január végén lemondott tisztségéről – közölte a helyi média.

Forrás: MTI2020. 03. 03. 18:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök-jelöltet a 90 tagú szlovén törvényhozás jelen lévő tagjai közül 52-en támogatták, és 31-en ellene szavaztak. Janez Janša ezzel felhatalmazást kapott a kormányalakításra. Az új kormánykoalíciót várhatóan alkotó négy párt – a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS), a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi), a Modern Közép Párt (SMC) és a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) – összesen 48 parlamenti képviselővel rendelkezik a törvényhozásban.

Janez Janšának 15 nap áll rendelkezésére, hogy miniszter-jelöltjeit a parlament elé terjessze.

A politikus a parlamenti vita előtt, még a délelőtt folyamán felszólalásában elmondta: ajtajuk továbbra is nyitva áll azok előtt, aki együtt szeretnének működni.

„Nem ígérek csodákat, csak munkát és erőfeszítéseket a közös jóért” – hangsúlyozta.

A leendő kormány főbb programjai között említette az adminisztratív és bürokratikus akadályokat megszüntetését, valamint a befektetési kedv növelését Szlovéniában.

Ami a demográfiai helyzetet és a fenntartható fejlődést illeti Janez Janša úgy vélte: a migráció nem megoldás a problémára, ha azt nem kíséri megfelelő integráció és asszimiláció. „Azok, akik hozzánk jönnek, nem számíthatnak arra, hogy mi alkalmazkodunk hozzájuk, mi várjuk el tőlük, hogy elfogadják kultúránkat és viselkedésformánkat” – mondta.

A biztonsággal kapcsolatban jelezte: a jobbközép kormány szigorít a menekültügyi eljárásokon, megerősíti a rendőrséget és visszaállítja a sorkatonaságot hat hónapra.

Janez Janša 27 éve áll pártja élén. A 62 éves politikus 1990 óta a szlovén parlament tagja. 1991-ben kulcsfontosságú szerepe volt Szlovénia függetlenségének kivívásában, majd az ország védelmében. Legnagyobb győzelmét eddig 2004-ben aratta: az akkori parlamenti választásokon 29 százalékot szerzett. A Szlovén Néppárttal (SLS), a DeSUS-al és az NSi-vel miniszterelnökként kitöltötte a mandátumát. Szlovénia ez idő alatt gazdaságilag sokat fejlődött, és az ország sikeresen bevezette az eurót is. A 2008-as parlamenti választásokon ellenzékbe szorult, 2012-ben pedig ismét miniszterelnöknek választották. Habár a 2011-ben tartott választásokon a baloldal győzött, nem tudott kormányt alakítani, ezért másodszor Janez Janšát jelölte kormányfőnek Danilo Türk akkori államfő. A kormány mindössze másfél évig működött, ugyanis a parlament megszavazta az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt. Az SDS csak a 2018. június eleji általános választásokon tudott ismét nyerni, 25 mandátumot szerezve, de nem tudott kormányt alakítani. Ezt követően, augusztus elején a második helyen befutott Marjan Sarec Pártja(LMS) elnökét, Sarecet választotta meg miniszterelnök-jelöltnek a szlovén parlament. Az általa alakított ötpárti koalíció azért állt össze, hogy megakadályozza Janez Janšát a kormányalakításban, és mindvégig kisebbségben kormányzott.

Az előző kormányfő, Marjan Sarec egy hónappal ezelőtt, koalíciós nézeteltérésekre hivatkozva mondott le.

Az új, átmeneti kormány, miután megerősítést kap a parlamentben, a 2022-ben esedékes következő parlamenti választásokig marad hivatalban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.