Megszületett a hárompárti koalíciós megállapodás Romániában

Kelemen Hunor azt hangsúlyozta: nyolc év politikai válság után véget kell vetni a demagógiának.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 21. 19:45
KELEMEN Hunor
Kolozsvár, 2020. december 6. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke sajtótájékoztatót tart az urnazárások után a kolozsvári Iskola Alapítvány székhelyén a romániai parlamenti választások napján, 2020. december 6-án. Kelemen Hunor szerint biztosítva lesz a magyar képviselet a román parlamentben a következõ négy évben. Az RMDSZ elnöke az urnazárás után közzétett exit poll felmérések eredményei alapján értékelte a választásokat. MTI/Kiss Gábor Fotó: Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2020–2024 közötti közös kormányzásról kötött megállapodást hétfőn Romániában az eddig kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR–PLUS és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A parlamenti voksok 56 százalékára számító jobbközép koalíció

Florin Cîțu (PNL) jelenlegi pénzügyminiszter számára kér kormányalakítási megbízást az államfőtől.

A megállapodást Ludovic Orban PNL-elnök, Dan Barna és Dacian Cioloș, az USR–PLUS társelnökei és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke írta alá hétfőn a parlamentben.

A közös kormányzás alapelveit lefektető hétpontos dokumentumban arra vállalkoznak, hogy stabil, kiszámítható, szakszerű kormányzással javítsák a közszolgáltatások minőségét, az állampolgárok életminőségét nemtől, nemzetiségtől, vallástól, kortól, társadalmi körülményektől függetlenül. – A szabadság, tisztelet, integritás, egyéni felelősség és szolidaritás közös értékek, amelyek összekötnek bennünket. Készen állunk arra, hogy megvédjük ezeket az értékeket, amikor ezek veszélyben vannak, és hogy

továbbvigyük Romániát az európai úton

– olvasható a koalíciós megállapodásban.

Az aláíró pártok vállalják, hogy komoly tapasztalattal és jó hírnévvel rendelkező szakembereket javasolnak a köztisztségekbe. Nem támogatják a nepotizmust és a klientúraépítést, a köztisztségek betöltésénél versenyvizsga esetén betartják a kompetencia és a semlegesség elvét. A megállapodás a pártváltoztatás tilalmára is kitér: a pártok vállalják, hogy szervezeteikbe nem fogadnak be más politikai párt színeiben mandátumot nyert képviselőket. A megállapodás szerint a képviselőház élére Ludovic Orbant (PNL), a szenátus élére az egykori Cioloș-kormány volt pénzügyminiszterét, Anca Dragut (USR–PLUS) javasolják házelnöknek.

A megállapodás aláírását követően Ludovic Orban elmondta:

a koalíció hozzáértő, felelős, az ország modernizálására, a közszolgáltatásokat korszerűsítő kormányzásra vállalkozik.

Dan Barna elmondta, a mintegy 300 oldalas kormányprogram is nagyjából elkészült, már csak finomításokra szorul, és azokat a közös vállalásokat tartalmazza, amelyekben valamennyi koalíciós partner egyetért.

Kelemen Hunor azt hangsúlyozta:

nyolc év politikai válság után véget kell vetni a demagógiának,

elérkezett a stabil, kiszámítható kormányzás, a közép- és hosszú távú tervezés ideje, amely képes megteremteni minden ember és közösség számára a biztonságot.

A koalíciós megállapodás aláírásán a miniszterelnöki tisztség várományosa, Florin Cîțu is jelen volt. Kifejezte reményét, hogy a koalíciós pártok összehangolt munkájával lehetővé válik, hogy az új kormány karácsonyig megkapja a parlament bizalmát, és meghozhassa a 2021-es évet érintő legsürgősebb pénzügyi, gazdasági intézkedéseket.

A kormányban a két kisebbik pártnak egy-egy tárca nélküli miniszterelnök-helyettese lesz, a PNL kilenc, az USR–PLUS hat, az RMDSZ pedig három minisztert jelöl.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.