Megtöri a brit politikát a brexit okozta feszültség

Theresa Maynek biztosan nem lesz könnyű dolga, szerdán ugyanis visszatér Brüsszelbe, ahol valószínűleg egyenesben is elutasítják a megállapodás módosítására vonatkozó kérését.

Judi Tamara
2019. 02. 20. 16:05
Labour Party leader Jeremy Corbyn looks out from the podium at the party's conference in Liverpool
A londoni sajtó egy része már temeti a Jeremy Corbyn vezette baloldalt Fotó: Phil Noble Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltérően értékelte a brit sajtó az ellenzék szakadását: ahogy arról lapunk is beszámolt, keddig a brit Munkáspárt hét képviselője döntött a párt elhagyása, illetve külön parlamenti frakció létrehozása mellett – mégpedig a képlékeny brexitálláspontra, a párton belül eluralkodott antiszemita tendenciákra, illetve az egymással szembeni ellenséges hangnemre hivatkozva. Míg a londoni lapok egy része máris temeti a Jeremy Corbyn vezette baloldalt (a Daily Mail már tegnap a harmadik legerősebb frakcióként emlegette a centrista és brexitellenes Munkáspárt-szakadárokat), a többség inkább a közelgő uniós kilépés szempontjából elemzi az eseményeket.

Jeremy Hunt külügyminiszter például úgy tolmácsolta Brüsszelben az ellenzéki válságot: most nyilvánvalóvá vált, hogy az unió kizárólag a konzervatív kormánypártban bízhat, ha tető alá akarja hozni a brexitet. – Hunt gyakorlatilag azt vezette fel kollégáinak, hogy immár csakis a konzervatív és északír aggályok orvoslásával (értsd: az ír tartalékmegoldás alakításával) menthetik meg a kilépési megállapodást – írta a liberális The Guardian, amely arról is beszámolt, hogy a munkáspárti válság aligha hatotta meg az uniós felet.

Kedden az Európai Bizottság szóvivője már rutinosan mondta el, hogy az EU nem hajlandó a több mint ötszáz oldalas brexitmegállapodás újranyitására. Közben a Politico is idézte a londoni külügyminisztert, aki – saját pártjának megosztottságát teljesen mellőzve – arról is beszélt: Jeremy Corbyn miniszterelnöksége amiatt is elképzelhetetlen, mert az ellenzék gyakorlatilag kettétört „a fanatikus uniópártiak” és „a brexitszimpatizáns polgárokat képviselők” között.

A londoni sajtó egy része már temeti a Jeremy Corbyn vezette baloldalt
Fotó: Reuters

Theresa Maynek biztosan nem lesz könnyű dolga, szerdán ugyanis visszatér Brüsszelbe, ahol valószínűleg egyenesben is elutasítják a megállapodás módosítására vonatkozó kérését. A brit miniszterelnököt Jean-Claude Juncker bizottsági elnök fogadja majd, aki tegnap a brüsszeli sajtóban már a kilépési folyamat meghosszabbítására tett utalásokat. Mint mondta, az Európai Unió biztosan nem gördít majd akadályokat az Egyesült Királyság útjába, ha az meg akarja hosszabbítani a brexitre szánt időt. Utóbbi lehetőségét May eddig nyomatékosan elutasította, ahogy azt is, hogy második népszavazásra kerüljön sor.

A sors iróniája, hogy a már említett munkáspárti szakadárokat épp az újabb referendum lehetőségével azonosítják: korábban valamennyien a voksolást szorgalmazták, ám Jeremy Corbyn pártvezető ennek nem hagyott teret. – 39 nappal a brexit előtt döntöttek a párt elhagyásáról. ­Nyilvánvalóan abban reménykednek, hogy megváltoztathatják a brexit mikéntjét, ahelyett, hogy az Egyesült Királyság unión kívüli jövőjét terveznék – írta a Politico, amely szerint ugyanakkor minimális az esély rá, hogy a pár képviselő elég befolyást szerezzen egy második népszavazás kezdeményezéséhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.