Megválasztották az ENSZ BT öt új nem állandó tagját

Az ENSZ Közgyűlése Észtországot, Saint Vincent és a Grenadine-szigeteket, Vietnamot, Nigert és Tunéziát választotta meg pénteken a világszervezet Biztonsági Tanácsa (BT) nem állandó új tagjainak a 2020-tól kezdődő kétéves időszakra.

Forrás: MTI2019. 06. 07. 19:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BT-nek öt állandó – vétójoggal rendelkező – tagja mellett tíz nem állandó tagja van, amelyeket a regionális csoportokból az ENSZ Közgyűlése választ meg kétéves ciklusokra, nincs vétójoguk. Az elnöki tisztet havonta más tölti be közülük.

Észtország csak a szavazás második fordulójában győzte le Romániát a 193 tagú ENSZ Közgyűlésben. Észtország 132 voksot kapott, míg Romániára 58-an szavaztak.

Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, az ENSZ BT-ben valaha tagságot nyert államok legkisebbike, 185 voksot szerzett. Megfigyelők szerint a karibi kisállam mandátumát mindenek előtt arra fogja használni, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra, illetve a térséget sújtó hurrikánok okozta pusztításra.

Niger és Tunézia egyaránt 191, Vietnam pedig 192 szavazatot szerzett.

Az öt új, nem állandó tag 2020 január 1-jével Lengyelországot, Perut, Elefántcsontpartot, Egyenlítői Guineát és Kuvaitot váltja a testület soraiban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.