Megzabolázott ebolavírus

Az ebola hamarosan megelőzhető és kezelhető lehet, miután kiderült, hogy két kísérleti hatóanyag jelentősen javítja a betegek túlélési esélyét. Tavaly november óta négy vegyületet próbáltak ki, ezek közül kettő segítségével a fertőzöttek több mint 90 százaléka túlélte a halálos kórt, feltéve, ha a fertőzés után néhány nappal elkezdték a kezelést.

2019. 08. 15. 16:39
A child reacts as a health worker injects her with the Ebola vaccine, in Goma
Hiába életmentő a vakcina, a kongói gyerekek is félnek az injekciótól Fotó: REUTERS/Baz Ratner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ebolavírus a beteg vagy elhunyt testnedveivel, vérével való közvetlen kontaktus útján terjed. A betegség lázzal, izomfájdalommal, hányással, súlyos fejfájással, hasmenéssel, hasi fájdalmakkal és vérzéssel jár. A fertőzöttel való kontaktus után 2–21 nap alatt alakul ki a kór, az érintettek akár negyven százaléka életét veszti. Éppen ezért hatalmas jelentőségű a bejelentés, hogy kedden két ebolából felgyógyult beteg távozott a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén található nagyváros, Goma kezelőközpontjából. Mindkettőt az új hatóanyagokkal kezelték. A kísérletet támogató amerikai allergia és fertőző betegségek intézet (NIAID) szerint ez nagyon jó hír, hiszen a kórokozó az elmúlt évben csak a Kongói Demokratikus Köztársaságban több mint 1800 embert ölt meg.

Az amerikai laboratóriumokban kifejlesztett REGN–EB3 és mAb114 elnevezésű hatóanyagok monoklonális antitesteket tartalmazó, intravénásan alkalmazható készítmények. Az mAb114-et a kór túlélőitől begyűjtött antitestek felhasználásával fejlesztették ki, míg a REGN–EB3 a betegséggel fertőzött egerekben előállított antitestekből származik.

– Ezek az első hatóanyagok, amelyek tudományosan megalapozott vizsgálatban egyértelműen kimutatták a halálozás jelentős csökkenését az érintettek körében – mondta Anthony Fauci, a NIAID igazgatója. (Az előző kettőnél kevésbé hatékonynak bizonyuló két másik hatóanyaggal, a ZMappal és a Remdesivirrel nem kísérleteznek tovább.)

Hiába életmentő a vakcina, a kongói gyerekek is félnek az injekciótól
Fotó: REUTERS/Baz Ratner

A gyógyszerkísérletek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koordinálásával tavaly novemberben kezdődtek. Azóta az előbb említett négy kísérleti gyógyszert tesztelték körülbelül 700 betegen; 499 előzetes eredménye biztató képet mutat. A betegség korai fázisában kezdett kezelés esetén – amikor a vérben kevesebb kórokozó található – a túlélési arány 84 százalékos volt a REGN–EB3 esetén és 89 százalékos az mAb114 alkalmazásakor.

„Az eredmények azt jelzik, hogy a korai fázisban elkezdett kezeléssel az emberek több mint 90 százaléka túléli a kórt” – mondta a BBC-nek Sabue Mulangu kutató. Ezzel az eredménnyel közelebb kerültünk ahhoz, hogy az ebola megelőzhető és kezelhető betegség legyen. Ugyanakkor a józanabbak azt is elismerik, hogy soha sem szabadulunk meg a vírustól, de megakadályozhatjuk az elmúlt években hasonló, több ezer ember életét kioltó, regio­nális járványok kitörését.

Az első ebolajárvány 1976-ban tört ki Kongóban, a tavaly augusztusban indult újabb, tizedik hullám a legsúlyosabb. Júliusban a WHO az ebolaválságot nemzetközi jelentőségű közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította. A helyzet valóban súlyos, de messze elmarad a 2014–16-os nyugat-afrikai járványtól, amely 28 616 embert érintett, főleg Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. Akkor 11 310 ember halt meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.