Mélyen hallgat az FBI a kémtörténetben

2019. 03. 28. 17:38
Journalist from South Korea stands outside the North Korea's embassy in Madrid
Szöuli újságíró szemlélődik az észak-koreai külképviselet bejáratánál Fotó: Sergio Perez Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös eset tartja lázban a nemzetközi sajtót: még februárban, öt nappal Kim Dzsong Un és Donald Trump Hanoiban rendezett csúcstalálkozója előtt egy tíz főből álló titokzatos csoport betört Észak-Korea madridi nagykövetségére, és állítólag a személyzet megkötözése és ütlegelése után több számítógépet, adathordozót és a biztonsági kamerák felvételeit is magukkal vitték.

Az ügyről egészen keddig nem sokat lehetett tudni, akkor azonban a madridi központi büntetőbíróság feloldotta a nyomozás titkosítását: a tájékoztatás szerint az akciót Adrián Hong Chang, egy mexikói állampolgárságú, de az Egyesült Államokban élő férfi irányította, aki a betörést követően azonnal visszatért Amerikába, ahol az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) kínált fel információkat. A madridi hatóságok a támadókat egy Észak-Korea felszabadításáért küzdő emberi jogi szervezet tagjainak nevezték, a szervezetük nevének konkrét említése nélkül, akik ellen bűnszervezetben elkövetett betörés, rablás, fenyegetés, testi sértés, illegális fogva tartás és okirat-hamisítás miatt kezdődik eljárás Spanyolországban.

Szöuli újságíró szemlélődik az észak-koreai külképviselet bejáratánál
Fotó: Reuters

A madridi bíró nyilatkozata után pár órával a betörés mögött álló Csollima Polgári Védelem (CCD) nevű, észak-koreai dezertőrökből álló szervezet közzétett egy nyilatkozatot, amelyben azt állítják: nem támadásról volt szó, meghívásra érkeztek a nagykövetségre, ahol egy hirtelen helyzetre reagáltak, és a jelentésekkel ellentétben senkit nem ütlegeltek. Mint hangsúlyozták, semmilyen másik kormány nem volt bevonva az akcióba és nem is tudott arról.

Az amerikai külügyminisztérium is azonnal reagált az eseményekre: Robert Palladino külügyi szóvivő közölte, Washingtonnak semmi köze a madridi külképviselet megtámadásához. Az FBI a sajtó megkeresése ellenére sem kívánta kommentálni a történteket, a CCD azonban továbbra is kiáll korábbi érvelése mellett, miszerint önként osztottak meg óriási potenciális értékű információkat a nyomozó irodával, azonban az FBI kérésére tették ezt, s nem fordítva, ahogy azt a sajtóban állítják.

A spanyol hatóságok mindenesetre tovább nyomoznak az ügyben, sajtóinformációk szerint pedig Madrid kérvényezni készül a gyanúsítottak kiadását az Egyesült Államoktól. Észak-Korea egyelőre nem reagált.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.