Mélyül a madridi válság

Pénzügyi nyomással vádolják a spanyol tartományok az ügyvezető kormányt, amely súlyos összegekkel tartozik a régióknak. Galícia és Madrid jelezte, a költségvetésükből összesen már csaknem ötmilliárd euró hiányzik, és sürgős szükség van arra, hogy jogi megoldást találjanak a kifizetésekre.

Zetelaki Réka
2019. 08. 23. 18:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem oldódott fel a politikai patthelyzet Spanyolországban, ahol az április 28-i előre hozott választások óta nem sikerült kormányt alakítani. Az ügyvezető kormányfő, Pedro Sánchez július végén nem tudta megszerezni a parlament többségének támogatását, és azóta sincs hír biztos szövetségesekről. „A jelenlegi ügyvezető kormány csak generálja a problémákat”, írta a kialakult helyzetről tegnap az ABC konzervatív madridi lap. „A kudarcba fulladó tárgyalások a korábbi szövetségessel, a Podemos párttal, az Open Arms spanyol mentőhajó körüli válság, az európai recesszió közelsége, a pusztító tűz a Kanári-szigeteken, most pedig a tartományok pénzügyi problémái”, sorolta a Madridot terhelő problémákat a lap, nem is említve a katalán függetlenségiek okozta krízist.

A nehézséget az okozza, hogy felhatalmazás híján az ügyvezető kormánynak számos intézkedésre nem terjed ki a jogköre. A tartományok költségvetésénél a problémát az jelenti, hogy a kormány évente többször hivatalosan módosítja a tartományok számára kifizetett összegeket az adóbevételek alapján. De az ideiglenes kormány a jelenlegi szabályozás szerint az előre tervezett összeget nem módosíthatja. A tartományok most arra kérik Madridot, keressen alternatív módot erre, mivel a kérdés égető problémákat okoz: az összeg az egészségügyből és az oktatásból hiányzik. A régiós vezetések hónapok óta nehezményezik azt is, hogy az idei évre meghatározott összeg olyan 2018-as bevételi adatokon alapul, amelyek már nem tükrözik a valóságot, így sürgős kiigazításra volna szükség.

Jelenleg megjósolhatatlan Spanyolországban, mikorra oldódhat meg a politikai válság. A szocialista Sánchez azért kezdeményezett előre hozott választásokat, mert nem volt meg a támogatottsága a parlamentben a 2019-es költségvetés elfogadásához. A helyzet nem oldódott meg a választással sem: bár a kormányfő Szocialista Pártja szerezte meg a legtöbb szavazatot, a politikai paletta olyannyira megosztott, hogy sehogy sem sikerült megfelelő támogatást szereznie. A parlamentben a két korábbi nagy párt, a szocialisták és a jobboldali Néppárt mellett több új erő van jelen: a baloldali Képesek vagyunk rá szövetség (Unidos Podemos) mellett komoly támogatottságra tett szert az utóbbi években a Polgárok (Ciudadanos) is, nem beszélve a kisebb, szeparatista erőkről. A 350 fős parlamentben 176 támogató szavazatra lenne szükség a kormányalakításhoz.

Az ügyvezető kormányfő azóta is egyeztet a politikai pártokkal, a spanyol sajtó nap mint nap tudósít az egyezkedésekről, de láthatóan egyetlen párt sem hajlandó engedni a saját elképzeléseiből. A legközelebbi szavazás a parlamentben a kormányalakításról szeptemberben esedékes. Amennyiben ekkor sem sikerül megegyezniük a pártoknak, új választást írhatnak ki novemberre. Négy év alatt ez már a negyedik parlamenti voksolás lenne Spanyolországban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.