Mélyül a szlovák kormányválság, már hat miniszter mondott le

Ha Igor Matovič miniszterelnök nem mond le, a Szabadság és Szolidaritás nem marad a koalíció része.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 24. 15:15
null
(FILES) In this file photo taken on September 09, 2020 Slovak Prime Minister Igor Matovic attends a press conference with the Czech Prime minister and Austrian Chancellor during the Slavkov-3 summit at the Austrian chancellery in Vienna. - Slovakia's president on March 16, 2021 piled pressure on Prime Minister Igor Matovic to resolve a crisis that could topple the government after public anger over the response to the coronavirus pandemic. Junior members of the four-party coalition government of the centrist prime minister have threatened to quit if he does not step down by Wednesday next week. (Photo by JOE KLAMAR / AFP) Fotó: JOE KLAMAR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentette lemondását szerdán Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter és Ivan Korčok külügyminiszter, mindkettő a négypárti szlovák kormánykoalíció egyik kisebb, liberális pártjának, a Szabadság és Szolidaritásnak (SaS) a színeiben vezette tárcáját. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség által nyilvánosságra hozott bejelentésükkel

immár hatra nőt a szlovák kormány azon minisztereinek száma, akik néhány héten belül leköszöntek posztjukról vagy bejelentették lemondásukat.

Branislav Gröhling a pozsonyi kormány szerdai ülésén jelentette be, hogy távozik posztjáról, a jelenleg Brüsszelben tartózkodó Ivan Korčok pedig levélben jelezte lemondási szándékát. Döntésüket egyikük sem indokolta meg érdemben, de lépésük egyértelműen összefüggésben áll azzal, hogy a posztjukra őket jelölő párt, az SaS elnöke, a korábban a gazdasági tárcát vezető Richard Sulík hétfőn lemondott posztjáról, és jelezte, hogy a párt többi minisztere is így tesz, ha Igor Matovič kormányfő nem távozik a miniszterelnöki székből. Sulík hétfőn azt mondta: pártja miniszterei csütörtökön adják be lemondásukat, és ha Matovič nem mond le, az SaS nem marad a koalíció része.

A szlovák kormánykoalíción belül néhány hete feszült a helyzet az egyes pártoknak a járványkezelésről alkotott – részben különböző – elképzelései, illetve Richard Sulík és Igor Matovič személyes konfliktusai miatt. Mária Kolíková, a liberális Emberek párt által jelölt igazságügy-miniszter kedden jelentette be lemondását, ám a párt elnöke, Veronika Remišová ezzel kapcsolatban ismételten jelezte: nem akarnak előre hozott választást.

A jelenlegi kormánykoalíció a parlamentben akkor is megőrizné többségét, ha a három kisebb kormánypárt bármelyike kilépne a koalícióból, két párt kilépése esetén azonban már elveszítené azt. A koalíció legnagyobb pártja, az OLaNO többször is egyértelműen kiállt a párt elnöke, Igor Matovič mellett. A koalíció második legerősebb pártja, a jobbközép Család vagyunk korábban néhány szociális intézkedéshez kötötte maradását a koalícióban, és – úgy tűnik – ezekben sikerült megegyezniük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.