Menczer Tamás: Japánban megfertőződött egy magyar, de jól van

Koronavírussal fertőződött meg egy magyar Japánban – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Magyar Nemzet Online
Forrás: MTI2020. 02. 24. 15:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Japánban koronavírussal fertőzödött meg egy magyar ember, így ő az első honfitásunk, aki elkapta a fertőzést.

A történtekkel kapcsolatban tartott tájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy a Japánban két hétre karanténba helyezett Diamond Princess nevű hajón dolgozott három magyar és közülük egyikük koronavírus-tesztje lett pozitív.

– Őt elkülönítették – mondta Menczer Tamás.

A magyar külügy a japán hatóságoktól azt az információt kapta, hogy a fertőzött magyar jól van és vélhetően egy karantén-megfigyelőközpontban helyezik majd el.

– A másik két magyar negatív teszteredménnyel rendelkezik és szintén tünetmentes – mondta az államtitkár.

Az Olaszországban történtekkel kapcsolatban Menczer Tamás emlékeztetett rá, hogy ott öt tartomány érintett, ebből kettő számít gócpontnak, Lombardia és Veneto.

A külügyi tárca azt kéri, hogy e két tartományba mindenki csak akkor utazzon, ha az feltétlenül szükséges és halaszthatatlan.

A többi tartományba történő utazás kapcsán a Külgazdasági és Külügyminisztérium megfontoltságot kér.

– A veszélyhelyzet esetére megadott telefonszámokat mindenki csak akkor hívja, ha valóban veszélybe kerül a vírus miatt – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Menczer Tamás a tájékoztatón azt is elmondta, hogy Olaszország mind közúton, mind vasúton megközelíthető, eddig egyetlen szomszédja sem vezetett be utazási korlátozást az ország irányába.

A karantén alá helyezett, gócpontoknak számító említett két tartományban a programokat, az oktatást, a tömegközlekedést és a munkahelyeken történő munkavégzést is felfüggesztették.

A karantén alá nem helyezett területeken is hamarabb zárnak a szórakozóhelyek és a különböző rendezvényeket is elhalasztják, a múzeumok is zárva tartanak.

– A Kínában tartozkodó magyarok jól vannak, közülük húszan tartózkodnak Vuhan tartományban – számolt be róla a tájékozatón Menczer Tamás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.