Merkel: A migráció megoldásához a tagállamoknak hozzá kell járulniuk

Érdeminek és előremutatónak nevezte Merkel az Európai Bizottság új migrációpolitikai csomagját.

Forrás: MTI2020. 10. 13. 19:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migrációs kérdés tisztességes megoldása érdekében az uniós tagállamoknak kompromisszumot kell kötniük, és hozzá kell járulniuk a megoldáshoz – jelentette ki Angela Merkel német kancellár videóüzenetében az Európai Régiók Bizottságának keddi brüsszeli plenáris ülésén.

Merkel, az EU helyi és regionális képviselőinek közgyűlésén, érdeminek és előremutatónak nevezte az Európai Bizottság új migrációpolitikai csomagját, de hangsúlyozta, hogy az unió még nem találta meg a közös megoldást, és ez terhet jelent a tagállamok számára.

A Brexit kapcsán elmondta: az EU ragaszkodik ahhoz, hogy az Egyesült Királyság és az unió jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszerének feltételeiről megállapodás szülessen, de arra is fel kell készülni, hogy ez végül nem jön létre.

A megállapodás az egész unió érdekét szolgálja, így az EU egyhangúan arra törekszik, hogy a rövid határidők ellenére, mégiscsak megegyezzen a brit tárgyalókkal – hangsúlyozta.

Hozzátette: Az unió nem hagyja cserben Írországot, amely számára a megegyezésnek kiemelt jelentősége van. Rámutatott arra, hogy a megállapodásnak nemcsak a 27 uniós tagállam, de az Egyesült Királyság érdekeit is kell szolgálnia.

A kancellár aggodalmát fejezte ki a koronavírus-járvány európai terjedése miatt. Hangsúlyozta a helyzet súlyosságát, és ennek kapcsán azt, hogy a tagállamoknak olyan intézkedéseket kell bevezetni, amelyek lehetővé teszik az újabb lezárások elkerülését.

Felhívta az európai polgárok figyelmet, hogy maradjanak továbbra is óvatosak, és szigorúan tartsák be a higiéniai előírásokat és a társadalmi távolságtartási szabályokat. Emlékeztetett, hogy az esetleges újabb lezárások további súlyos károkat okoznak a gazdaságnak.

A hosszú távú uniós költségvetéssel és a helyreállítási alappal összefüggésben azt nyilatkozta, hogy helyzet sürgőssége megköveteli az Európai Parlamenttel történő mielőbbi megegyezést.

– Intenzív tárgyalásokat folytatunk az uniós parlamenttel, hogy minél előbb megállapodjunk, és forrásokat már jövő év elejétől fel lehessen használni – mondta Angela Merkel.

Merkel: Fordulóponthoz érkezett a védekezés Németországban

Fordulóponthoz érkezett az új típusú koronavírus elleni védekezés Németországban, a következő hetekben dől el, hogy sikerül-e továbbra is ellenőrzés alatt tartani a járványt – mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.