Merkel: Elképzelhető, hogy nem születik most döntés a tisztújításról

A német kormánypártok továbbra is támogatják a csúcsjelölti rendszert, de a kancellár elismerte, hogy nem minden uniós állam- és kormányfő osztja ezt a véleményt.

Forrás: MTI2019. 06. 20. 15:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképzelhető, hogy nem születik döntés az európai uniós intézmények elnöki tisztségeinek betöltéséről a tagországok vezetőinek csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcsértekezletén – jelentette ki a német kancellár a találkozóra érkezvén.

Angela Merkel hangsúlyozta, ez nem lenne tragédia, ugyanis van még némi idő az Európai Parlament július 2-ai alakuló üléséig, a fő, hogy addig sikerüljön döntést hozni. Hozzátette, egyelőre meglehetősen nagy a szakadék a különböző felek álláspontjai között.

Leszögezte, hogy a német kormánypártok továbbra is támogatják a csúcsjelölti rendszert, mindazonáltal elismerte, hogy nem minden uniós állam- és kormányfő osztja ezt a véleményt.

A kancellár emellett reményét fejezte ki, hogy az ülésen el tudják fogadni azon célkitűzést, amelynek értelmében az EU-nak 2050-re szén-dioxid-semlegessé kellene válnia.

Rövid sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron francia államfő kiemelte, hogy a tisztújítási vita nem nevezhető Franciaország és Németország közötti harcnak, ez hibás értelmezés.

A német kancellár szerint van még némi idő az Európai Parlament július 2-ai alakuló üléséig
Fotó: MTI/EPA/STEPHANIE LECOCQ

Aláhúzta, célja az, hogy konstruktív módon a legjobb „csapatot” állítsák össze az Európai Unió vezetői posztjain, de konkrét neveket nem kívánt mondani.

Kijelentette, „nem lepődött meg” az európai néppárti Manfred Weber jelöltsége körüli fejleményeken.

Valamint elmondta, hogy több kollégája mellett Angela Merkellel is kétoldalú egyeztetést folytatott délután.

Mark Rutte holland kormányfő úgy vélte, van rá esély, hogy nem sikerül ma rendezni a kérdést, az álláspontok ugyanis még nem közeledtek eleget. Mint hangoztatta, bár liberálisként természetesen Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztost támogatná az Európai Bizottság elnöki posztjáért folyó versenyben, meglátják majd, hogy ki körül látszik konszenzus kialakulni.

Bolgár kollégája, Bojko Boriszov az ülés előtt elárulta, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke három jelölt nevét fogja a testület elé terjeszteni, és ő már ismeri is ezeket, további részleteket azonban nem közölt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.