Merkel elutasította a brit kormányfő új kilépési egyezménnyel kapcsolatos követelését

Angela Merkel német kancellár elutasította kedden Boris Johnson brit miniszterelnök követelését, hogy tárgyalják újra a Nagy-Britannia uniós kiválásáról szóló megállapodást.

Forrás: MTI2019. 08. 20. 20:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„EU-27-ként továbbra is egységesen fogunk fellépni” – szögezte le Merkel reykjavíki látogatása során.

Mint mondta, Johnson fenntartásai az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldással (backstop) szemben nem számítanak újdonságnak.

Abban a pillanatban, hogy megvalósítható egyezség születik arról, miként lehet megőrizni az észak-írországi felekezeti erőszaknak véget vető 1998-as nagypénteki megállapodást és párhuzamosan biztosítani az EU belső piacának határait, már nem lesz többé szükség a tartalékmegoldásra – mondta.

Úgy fogalmazott, ha megvan a kellő akarat, rövid időn belül gyakorlatias megoldást lehet találni a problémára.

„Az EU kész erre” – hangsúlyozta Merkel, hozzátéve: „ehhez viszont nem kell a kilépési megállapodást újratárgyalni”.

Merkel szerint a kilépési megállapodással kapcsolatos vitán felül Londonnak döntést kell hoznia arról is, hogy a jövőben milyen utat választ.

Kiemelte: továbbra is érvényes az ajánlat, hogy Nagy-Britannia uniós kiválását követően is szorosan együttműködjenek gazdasági, illetve kül- és biztonságpolitikai kérdésekben.

„Majd elválik, hogy Nagy-Britannia melyik utat választja” – fűzte hozzá a kancellár.

A brit miniszterelnök a napokban Berlinbe és Párizsba utazik, hogy a német kancellárral és Emmanuel Macron francia államfővel tárgyaljon. Johnsont szerdán várják Berlinbe.

Merkel a skandináv országok miniszterelnökeinek találkozóján vesz részt, amelynek fő témája a klímaváltozás. Ennek kapcsán a német kancellár az izlandi főváros előtt fekvő Videy-szigeten tartott munkaebéden kijelentette: hivatali partnereivel egyetértettek abban, hogy az éghajlatváltozás hatásai különösen az északi országokban, így Németországban láthatók.

Izlandon ez nemrég a globális felmelegedésnek áldozatul esett Okjökull gleccser esetében mutatkozott meg – tette hozzá.

„A nem cselekvés ára biztosan jóval magasabb lesz, mint a cselekvésé” – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.