Merkel és Macron életet lehelnének az uniós válságkezelésbe

A járványkezelés szempontjából is meghatározó bejelentés jöhet ma Angela Merkeltől és Emmanuel Macrontól. Az uniós motorállamok vezetői az EU egy ideje már esedékes gazdasági mentőcsomagjáról is tárgyalnak.

2020. 05. 18. 14:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angela Merkel és Emmanuel Macron ma délután rendkívüli videokonferenciát tartanak, ahol a válságkezelést szolgáló francia-német kezdeményezésről egyeztetnek – jelentett be nemrég az Elysée-palota, részleteket nem közölve a kezdeményezésről. Az európai sajtóban megszellőztetettek szerint az EU motorországait irányító vezetők a készülő uniós helyreállítási csomagról tárgyalnak majd, beleértve a közegészségügy, valamint a zöld és digitális fordulat kérdéseit. A német kancellár és a francia elnök sajtótájékoztatót is tart az eseményt követően.

Emlékezetes, hogy Merkel és Macron tavaly januárban írta alá az új német-francia együttműködési szerződést, amelyben elkötelezték magukat a megerősített politikai és gazdasági kapcsolatok, illetve a szuverénebb, egységesebb és demokratikusabb Európa megteremtése iránt. A koronavírus válság mindenesetre kikezdte a német-francia tengelyt: a gazdasági mentőcsomag kidolgozásakor Párizs a déli államok közös adósságvállalásról, kötvényekről szóló érveit karolta fel, míg Németország ezúttal is bizalmatlanságot mutatott a szerinte túlköltekező államok felé. A gazdasági jellegű egyet nem értés mellett, a járvány kezelésének módja politikai éket is vert közéjük: a kisebb lakossággal bíró Franciaországban majdnem háromszor annyi koronavírusos beteg veszítette életét, mint Németországban. A francia sajtóban pedig visszatérő téma lett, hogy Párizshoz képest „mit is csináltak jól” a németek.

Az Ursula von der Leyen személyében szintén német vezette Európai Bizottság jövő héten hozza nyilvánosságra a régóta várt javaslatát az uniós helyreállítási csomagról, illetve a hosszú távú költségvetésről. Merkel és Macron mai bejelentése erről árulhat el előre részleteket: eddig ugyanis aligha tisztázott, hogy a többéves büdzsé és az alap milyen viszonyban lesznek egymással, illetve, hogy a tagállamoknak nyújtandó hitelekről vagy vissza nem térítendő összegekről van szó. Az Európai Parlament – amelynek szintén rá kell bólintania a csomagra – múlt héten az EU büdzsére építő, leginkább vissza nem térítendő támogatásokból álló, kétezer milliárd eurós helyreállítási alapot „kért” a bizottságtól. Ursula von der Leyen korábban maga is következetesen a 2021-2027 közötti keretköltségvetést állította be megoldásként. Sőt, a sajtóban megszellőztetett tervek szerint a képviselők kétezer milliárd eurós óhajának is eleget tehetnek majd Von der Leyenék.

A tagállami, magától értetődően leginkább összetett szempontokról az állam- és kormányfők április végén futólag tárgyaltak csak – Merkel és Macron bejelentése így a puzzle egyik utolsó darabját teheti helyre ma délután, mielőtt az igazi számháború elkezdődne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.