Merkel: Ez a hiba kizárólag és egyedül az én hibám

Mégsem rendelnek el teljes zárlatot a húsvéti ünnepek napjaira Németországban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 24. 15:30
MERKEL, Angela
Berlin, 2021. március 19. Angela Merkel német kancellár sajtóértekezletet tart az oltási kampányról a tartományi kormányfõkkel folytatott telefonkonferencia után berlini hivatalában 2021. március 19-én. MTI/EPA/Pool/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Be kell ismerni és ki kell javítani az új típusú koronavírus-járvány elleni védekezésben elkövetett hibákat – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben, bejelentve, hogy mégsem rendelnek el teljes zárlatot a húsvéti ünnepek napjaira. A kancellár kiemelte, hogy egyedül őt terheli a felelősség a húsvéti járványügyi zárlat ügyében, és vállalja is ezt a felelősséget a sok tisztázatlan jogi és szervezési kérdés miatt hibás döntésért.

– Ez a hiba kizárólag és egyedül az én hibám

– mondta Angela Merkel a hivatalában tett rendkívüli sajtónyilatkozatában.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői kedd hajnalban állapodtak meg arról, hogy az április 1-jétől 5-ig tartó időszakra országos zárlatot rendelnek el a koronavírus brit mutációjának feltartóztatására. A húsvéti zárlat gondolatát az ellenzéki pártoktól a gazdasági érdekképviseletekig széles körben bírálták.

Merkel most kifejtette: mindenképpen fel kell tartóztatni a koronavírus-járvány harmadik hullámát, de húsvétig nem lehet kellőképpen elrendezni például a zárlat napjaira járó fizetés kérdését. – A döntés visszavonása tovább növeli a bizonytalanságot, amiért bocsánatot kérek a polgároktól – mondta Angela Merkel.

Angela Merkel német kancellár sajtóértekezletet tart berlini hivatalában 2021. március 19-én
Fotó: MTI/EPA/Pool/Filip Singer

Hangsúlyozta, hogy az ötnapos országos járványügyi zárlat nélkül is van elég eszköz a védekezéshez, legfőképpen az úgynevezett vészfékrendszer, amelyet kiegészítettek új elemekkel, köztük a kijárási tilalom bevezetésének és a maszkviselési kötelezettség kiterjesztésének lehetőségével. A vészféknek nevezett rendszer lényege, hogy vissza kell vezetni a korlátozásokat azokban a tartományokban, járásokban vagy városokban, amelyekben tartósan – egymás után három nap – száz fölött van az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet adatai szerint ez a szám országos szinten már vasárnap átlépte a 100-as határértéket, és szerda reggel 108,14-en állt.

Kedd óta tovább erősödött a járvány harmadik hulláma: 24 óra alatt 15 813 fertőződést szűrtek ki tesztekkel, ez csaknem húszszázalékos növekedés az egy héttel korábbi 13 435-höz képest. A vírus által okozott betegséggel összefüggésben egy nap alatt 248 halálesetet jegyeztek fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.