Merkel felújítaná a Sophia-műveletet

A Sophia ugyan ma is létező misszió a Földközi-tengeren, ám az Európai Unió márciusban az egyetértés hiánya miatt felfüggesztette az embercsempész-hálózatok felderítését végző hajók járőrözését.

2019. 08. 17. 9:36
null
Újraindulhat az embercsempészek elleni hajtóvadászat a Földközi-tengeren Fotó: FOCKE STRANGMANN Forrás: MTI/EPA/Focke Strangmann
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az embercsempészet felszámolására szakosodott uniós tengeri misszió, az úgynevezett Sophia-hadművelet felújítását tartaná kívánatosnak Angela Merkel. – Jó volna, ha ma is létezne a Sophia-hadművelet, és a nemzeti haditengerészetek végeznék el a mentéseket – közölte csütörtök este a német kancellár Berlinben egy katonai ünnepségen, utalva az elmúlt hónapokban a bevándorlás kezelése miatt kiújult európai diplomáciai viszályra. Merkel humanitárius kötelességnek nevezte a tengeri mentéseket. A Sophia ugyan ma is létező misszió a Földközi-tengeren, ám az Európai Unió márciusban az egyetértés hiánya miatt felfüggesztette az embercsempész-hálózatok felderítését végző hajók járőrözését. A művelet így a légi támogatásra, a líbiai parti őrség kiképzésére és a Líbiával szembeni fegyverembargó betartásának ellenőrzésére korlátozódik.

A művelet eredeti céljának fenntartását elsősorban a római kormány sérelmezte, amely kifogásolta, hogy egyedül viseli a terheket. A misszió során ugyanis 2015 őszétől tavaly év végéig közel ötvenezer menedékkérőt mentettek ki a Földközi-tengerből, és mindegyiküket Olaszországba szállították. Mások is kritikusak voltak a művelettel kapcsolatban. A brit lordok háza például megállapította, hogy nincs elrettentő hatása, hanem mágnesként vonzza a migránsokat és megkönnyíti az embercsempészek munkáját. Hasonló aggályokat fogalmazott meg a líbiai parti őrség.

Újraindulhat az embercsempészek elleni hajtóvadászat a Földközi-tengeren
Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann

A civil szervezetek hajói mindeközben továbbra is fejfájást okoznak Olaszországnak. Tegnap négy, orvosi ellátásra szoruló migráns hagyhatta el a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet hajóját, amely jelenleg az olasz Lampedusa szigeténél tartózkodik. Az Open Arms hajón még mindig több mint 130-an tartózkodnak, ők azonban továbbra sem kaptak partraszállási engedélyt. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök csütörtökön elmondta, hogy hat európai uniós tagállam – Németország, Franciaország, Románia, Portugália, Spanyolország és Luxemburg – késznek mutatkozik az Open Arms több utasának befogadására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.